Zondag 11/04/2021

Belgische rockers infiltreren in 'Zo is er maar één'

Vanaf vanavond onderneemt gastvrouw Yasmine een nieuwe zoektocht naar het beste Nederlandstalige lied. In het tweede seizoen van het Eénprogramma Zo is er maar één valt alvast de deelname van Stef Kamil Carlens, Daan en Sioen op.

door Gunter Van Assche

BRUSSEL l Vorig jaar zagen 850.000 kijkers Yevgueni met hun cover van Louis Neefs' 'Laat ons een bloem' het eerste seizoen winnen. Als nobele onbekende haalde de groep het in de liedjeswedstrijd van de gedoodverfde favoriet Paul Michiels, die 'De roos' coverde.

Het succes van Yevgueni heeft de openbare omroep blijkbaar geïnspireerd om nog meer alternatieve artiesten te laten binnensijpelen in het primetimeprogramma. Voor de tweede jaargang werden ook Daan en Stef Kamil Carlens uitgenodigd om een Nederlandstalig nummer te brengen, net als Sioen, die trouwens vorig jaar ook al meedong naar de eretitel.

Toen bracht de Gentse songschrijver 'Rode wijn' van Bram Vermeulen, vanavond speelt hij in de eerste aflevering solo het intieme 'Gelukkig zijn' van Raymond van het Groenewoud. "Vorige keer heb ik me bijzonder goed geamuseerd", verklaart Frederik Sioen zijn tweede deelname. "Muziekspellekes zoals Eurosong liggen mij helemaal niet, maar hier hoeven de liedjes niet zonodig springerige hoempapa te zijn. Meer nog, ik breng net als vorig jaar een heel ingetogen nummer."

Tussen de namen Dana Winner, Milk Inc. en Kate Ryan valt ook Daan behoorlijk op. Zijn fascinatie voor Bobbejaan Schoepen was al bekend sinds hij voor een concertreeks muziek bedacht bij At the Drop of a Head, de Engelse versie van Bobbejaans film De ordonnans (Café zonder bier). In Zo is er maar één brengt de discotheekcrooner zijn persoonlijke versie van 'Lichtjes van de Schelde': "Op verzoek van Bobbejaan heb ik dat liedje al eerder gezongen, tijdens De Eregalerij van Radio 2, en dat was me goed bevallen", zegt Daan. "Zo ben ik eigenlijk in dit programma getuimeld. Want aangezien ik geen tv heb, kende ik de show niet eens. Misschien heb ik net daarom toegezegd (lacht)."

Daan koos 'Lichtjes van de Schelde' omdat hij die song als een metafoor voor het toerleven ziet: "De matroos op zee die zijn familie toespreekt, is te vergelijken met een rockmuzikant die naar huis belt om te zeggen dat alles goed gaat - zelfs als dat allerminst het geval is. Dat gevoel wilde ik destijds ook in 'Woods' beschrijven (een song van Dead Man Ray, gva): een matroos móét varen, net zoals een boomhakker niet anders kan dan het woud ingaan.

"Door het onverwachte succes wordt Zo is er maar één dit jaar grootser aangepakt. De muzikale zoektocht gaat een maand langer voort, waardoor nieuwe thema's als geluk, afscheid, dialect en feest aan bod komen. Daarnaast hoeven de artiesten zich niet meer tot de Vlaamse muziekgeschiedenis te beperken, ze mogen ook grasduinen in het repertoire van Nederlandse sterkhouders als Doe Maar, Boudewijn de Groot en, welja, Marco Borsato. Stef Kamil Carlens neemt zelfs Ramses Shaffy onder handen met 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'. De Zita Swoonzanger neemt het tijdens die aflevering op tegen Sarah en Stan Van Samang. Stevige competitie, want die laatste toonde zich al de publiekslieveling in Steracteur sterartiest."

Sioen maakt zich ook daarom geen illusies over de afloop: "Ik verwacht niet om te winnen. Met een song als 'Liefde voor muziek' had ik misschien gemakkelijker kunnen scoren, maar dat interesseert me sowieso minder."

Ook Daan hoeft niet zonodig de hoofdvogel af te schieten: "Ik ga het heel bescheiden aanpakken, want je weet: Nobody sings Schoepen like Schoepen! Zelfs Louis Neefs' versie van 'Lichtjes van de Schelde' viel wat tegen, hoewel ik een grote fan ben van zijn werk. Nu, als mijn versie echt tegenvalt, hoop ik tenminste dat iemand 'Wat heb je gedaan, Daan' (de Nederlandse hit van Adèle Bloemendaal, GVA) voor mij zal coveren (lacht)."

Met een song als 'Liefde voor muziek' had ik misschien gemakkelijker kunnen scoren, maar dat interesseert me sowieso minder

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234