Donderdag 02/02/2023

Belgische politici zijn kop van Jut in Turkse media

Verschillende Turkse media hebben de namen en foto's van vier Belgische parlementsleden gepubliceerd. Ze hadden in de Kamer een resolutie goedgekeurd die Turkije niet zint.

Vorige week heeft het federaal parlement een resolutie gestemd die de toetredingsgesprekken van Turkije met de EU bevriest. Op vijf onthoudingen na is de resolutie kamerbreed goedgekeurd. België deed dat in navolging van een resolutie van het Europees Parlement, die stelt dat Turkije sinds de mislukte staatsgreep "herhaaldelijk en op ernstige wijze de kernwaarden van de EU overtreedt".

Opvallende afwezigen bij de stemming in de Kamer waren Fatma Pehlivan (sp.a) en Emir Kir (PS), beiden Belg met Turkse roots. Politici met dezelfde roots die wel vóór stemden, worden nu in de Turkse pers aan de schandpaal genageld. "Meyrem Almaci (Groen), Veli Yüksel (CD&V), Zuhal Demir (N-VA) en Özlem Özen (PS) hebben ingestemd met de resolutie", schrijft de volkse krant Star online. "Turkse Belgen waren verontwaardigd door het nieuws van de ja-stemmers."

In een televisieprogramma kwamen enkele Turkse Belgen aan bod om hun ongenoegen over de vier parlementsleden te uiten. Zuhal Demir werd daarin een "barbiepop" genoemd.

Achterban

"Wie Erdogan niet volgt, wordt hard aangepakt door Turkse media", zegt Zuhal Demir (N-VA). "Zodra je een mening hebt die niet overeenstemt met de AKP-partij, word je overladen met scheldpartijen en bedreigingen."

Nog maar twee weken geleden werd een Limburgse man veroordeeld omdat hij Demir via sociale media had bedreigd, nu is het Kamerlid opnieuw aan de beurt. Zo noemt iemand haar bijvoorbeeld een PKK'er.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci vindt de berichten niet onlogisch. "Als er iets in Turkije gebeurt, vragen Belgische media mij ook altijd om een reactie, dat is dezelfde reflex. Nochtans ben ik geen expert in buitenlandse politiek."

Sommige van de betrokken politici zijn misnoegd over de afwezigheid van Emir Kir (PS-burgemeester van Sint-Joost-ten-Node) en Fatma Pehlivan (sp.a-gemeenteraadslid in Gent). Hun partijen stemden unaniem voor de resolutie, maar door hun afwezigheid kunnen Kir en Pehlivan nu tegen hun achterban zeggen dat ze er niet voor gestemd hebben. In Sint-Joost-ten-Node en Gent wonen immers grote Turkse gemeenschappen.

"Het vergt echt moed om als Turkse Vlaming voor zo'n resolutie te stemmen", zegt Zuhal Demir (N-VA). "Het ligt erg gevoelig. Maar ik ben een Vlaamse met Turks-Koerdische wortels, die vooral de democratische waarden erg belangrijk vindt."

"Die gevoeligheid is vooral te begrijpen doordat veel Turken zich door Europa in de steek gelaten voelden na de mislukte coup", zegt Meyrem Almaci.

Hele week ziek

Het is niet de eerste keer dat de Turkse politiek onze Kamerleden in een lastig parket brengt. Zo was Emir Kir ook afwezig bij een minuut stilte in de Kamer om de Armeense genocide door Turkije te herdenken. Kir weigert, net als Turkije, om die genocide te erkennen en werd daarover op het matje geroepen door de PS.

Zuhal Demir (N-VA) vindt dat hun partijen dit keer opnieuw van zich moeten laten horen. "Democratische partijen mogen hun mandatarissen niet sparen uit electorale overwegingen."

Zowel Kir als Pehlivan waren niet bereikbaar. Hun fracties in de Kamer laten weten dat ze een hele week ziek waren. Zowel sp.a als PS wijst erop dat ze als partij in de Kamer hun volledige steun aan de resolutie hebben uitgesproken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234