Woensdag 14/04/2021

Belgische parketten behandelen minder dossiers maar doen dat sneller

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De 26 Belgische parketten hebben in de loop van het jaar 2013 702.699 strafdossiers behandeld, één procent minder dan vijf jaar geleden, in 2008. Die parketten hebben hun dossiers ook sneller afgesloten dan vijf jaar geleden en hebben minder dossiers voor de rechtbank gebracht via een rechtstreekse dagvaarding of een verwijzing door de raadkamer, maar doen meer beroep op de minnelijke schikking, de bemiddeling in strafzaken en de administratieve geldboete. Dat blijkt uit de statistieken die donderdag voorgesteld zijn door het College van Procureurs-Generaal.

In 2008 openden de Belgische parketten nog 712.332 zaken terwijl dat er in 2013 702.699 waren, een kleine daling van 1 procent. Dat aantal nieuwe zaken steeg tussen 2008 en 2011 wel met 3 procent, tot 731.009, om vervolgens opnieuw te dalen met 4 procent. "Die daling moet wel genuanceerd worden", zegt procureur-generaal Christian De Valkeneer, voorzitter van het College. "Slechts in 8 parketten zijn er ook in werkelijkheid minder dossiers geopend, de 18 anderen hebben allemaal een stijging gekend. De daling was het grootst in Turnhout, met 42 procent, en de stijging het grootst in Doornik, met 17 procent."

Informaticafraude-dossiers sterk gestegen
Het zijn vooral de dossiers rond drugs en doping en vernielingen, beschadigingen en brandstichtingen die een duidelijke daling gekend hebben, met respectievelijk 16 en 18 procent. Andere materies, zoals volksgezondheid, milieu en financieel-economische dossiers kenden net een sterke stijging met respectievelijk 39, 23 en 22 procent. In het geval van dossiers rond informaticafraude ging het zelfs om een verdubbeling.

De parketten hebben in 2013 ook 1 procent minder dossiers afgesloten in vergelijking met 2008 en hebben dat ook sneller gedaan. "De periode waarin dossiers worden afgehandeld is op de voorbije vijf jaar gedaald van 516 dagen naar 413 dagen als het gaat om zaken waarin het dossier voor de raadkamer gebracht wordt", zegt voorzitter De Valkeneer. "In dossiers waarin er rechtstreeks gedagvaard wordt, is de doorlooptijd teruggebracht van 259 tot 249 dagen en in dossiers waarin een minnelijke schikking wordt betaald, is die teruggebracht van 256 naar 198 dagen. In dat laatste geval wordt die doorlooptijd natuurlijk ook bepaald door de snelheid waarmee de betrokkene betaalt."

De redenen waarom dossiers worden afgesloten, zijn ook duidelijk geëvolueerd. Zo worden er minder dossiers voor de rechtbank gebracht via een rechtstreekse dagvaarding of na een verwijzing door de raadkamer na een gerechtelijk onderzoek. In het laatste geval gaat het om een daling van maar liefst 19 procent, en bij de rechtstreekse dagvaardingen om een daling van 2 procent.

"Het aantal zaken dat met een minnelijke schikking wordt afgesloten, is dan weer toegenomen met 49 procent", gaat Christian De Valkeneer verder, "en het aantal zaken dat door een bemiddeling in strafzaken beëindigd wordt met 19 procent. Ook het aantal dossiers waarin besloten wordt om niet te vervolgen, is gedaald met 4 procent."

Onvoldoende politiemensen beschikbaar
Opvallend binnen de dossiers waarin het parket besluit niet te vervolgen is de sterke stijging van de dossiers die afgesloten worden omdat het parket de zaak overmaakt aan een ambtenaar om een administratieve geldboete te laten opleggen. Dat aantal is tussen 2008 en 2013 vervijfvoudigd. Ook werden er in 2013 in vergelijking met 2008 dubbel zoveel dossiers geseponeerd omdat er onvoldoende politiemensen beschikbaar waren om het onderzoek te voeren.

"Dat laatste is een zeer kwalijke evolutie", zegt Lucien Nouwynck, procureur-generaal van Brussel. "Het gaat vaak om complexe zaken zoals dossiers in de financieel-economische sfeer. Mits een kleine investering in personeel zouden die de de staat en de belastingbetaler net heel wat kunnen opleveren, wat zeker in de huidige economische crisis nuttig kan zijn, maar voorlopig is de politieke wil om die investering te doen nog niet zichtbaar."

Christian De Valkeneer Beeld BELGA
Christian De ValkeneerBeeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234