Zondag 17/01/2021

Belgische opgepakt in zaak van schilderijen die in 1987 verdwenen in Maastricht

Gestolen doeken na 22 jaar terug

De Nederlandse Nationale Recherche heeft acht schilderijen van meesters uit de zeventiende en negentiende eeuw teruggevonden die in 1987 bij de Maastrichtse kunsthandel Noortman gestolen werden.

Door Pieter Dumon

ROTTERDAM l De acht schilderijen zijn samen 2,4 miljoen euro waard. De politiediensten pakten drie verdachten op, onder wie een 62-jarige vrouw uit het Belgische Plombières.

De politiediensten werden ruim een maand geleden getipt door de Nederlandse privédetective Ben Zuidema, die wist te melden dat de schilderijen opnieuw waren opgedoken. De Nederlandse politie schakelde daarop collega's uit Duitsland en België in. Hun gezamenlijke inspanningen resulteerden in twee huiszoekingen in Valkenburg en Walem waarbij de acht schilderijen werden ontdekt.

Het gaat om werken van onder andere Eva Gonzales, Willem van de Velde, David Teniers en Pierre-Auguste Renoir. Ondertussen werden in de zaak ook drie verdachten aangehouden. Een 45-jarige man met Duitse nationaliteit die momenteel in Dubai woont en zijn 62-jarige moeder uit het Belgische Plombières werden donderdagavond opgepakt in Valkenburg. De derde verdachte, een 66-jarige man uit het Nederlandse gehucht Walem, werd diezelfde avond in zijn woning gearresteerd.

De drie zullen enkel vervolgd worden voor heling en witwassen, de kunstroof zelf is ondertussen verjaard. Over de individuele rol van de drie verdachten wil het Nederlandse Openbaar Ministerie voorlopig geen commentaar kwijt. "Het is nog te vroeg in het onderzoek om daar uitspraken over te doen", zegt Wim De Bruyn. "De ondervragingen zijn nog volop aan de gang."

De waarde van de acht schilderijen wordt door het in Londen gevestigde Art Loss Register geschat op 2,4 miljoen euro. Al zal de uiteindelijke waarde van de vondst waarschijnlijk een stuk lager uitkomen. Een aantal van de doeken is immers in het verleden opgevouwen en daardoor ernstig beschadigd. Er wordt nu een taxateur aangesteld die de werkelijke waarde van de doeken moet inschatten.

Ondertussen beweert Zuidema, de privédetective die de bal aan het rollen bracht, dat de twee jaar geleden overleden kunsthandelaar Noortman zelf achter de verdwijning van de kunstwerken zat. Hij zou de werken hebben laten verdwijnen om daarna de verzekeringspremie, goed voor 2,23 miljoen euro, op te strijken.

Zuidema kwam de verdwenen schilderijen op het spoor toen hij benaderd werd door de man uit Dubai, die ondertussen in de cel zit. Die wou de familieleden van Noortman afpersen met het dreigement dat hij informatie over de criminele zaken van de kunsthandelaar naar buiten zou brengen. Tegelijkertijd bood de man de verloren gewaande schilderijen te koop aan bij een aantal verzekeringsmaatschappijen.

Bij het Nederlandse Openbaar Ministerie hebben ze weet van het verhaal van Zuidema. "Maar over het waarheidsgehalte van zijn verhaal durven we ons niet uit te spreken", aldus De Bruyn. "De diefstal van de schilderijen dateert van meer dan twintig jaar geleden. Het wordt heel moeilijk om de ware toedracht nu nog te achterhalen."

Tijdens de kunstroof, 22 jaar geleden, werden trouwens in totaal negen schilderijen gestolen. Eén schilderij, De watermolen van Meindert Hobbema, blijft dus spoorloos. Maar ook daar heeft Zuidema een verklaring voor. Hij beweert dat Noortman dat schilderij zelf in brand stak om het voorgoed te doen verdwijnen.

Belgische, Duitser en Nederlander zullen enkel vervolgd worden voor heling en witwassen, kunstroof zelf is verjaard

n Bij de gestolen kunstwerken zitten een Pierre-Auguste Renoir (boven), een Camille Pissarro (rechtsboven) en een David Teniers (rechtsonder).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234