Vrijdag 14/05/2021

Update

Belgische ontwerper nog niet tevreden: "Logo geschrapt om obscure redenen"

null Beeld kos
Beeld kos

De organisatie van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio heeft beslist om het controversiële logo te schrappen, nadat ontwerper Kenjiro Sano eerder zelf al had voorgesteld zijn ontwerp te laten vallen. Dat zei Toshiaki Endo, als regeringslid bevoegd voor de voorbereidingen van de Spelen, dinsdag aan journalisten. Sano wordt door de Belg Olivier Debie beschuldigd van plagiaat. De beslissing zou niet rechtstreeks te wijten zijn aan die beschuldigingen, al enkele weken bestaat er immers controverse over het logo.

De spoedzitting van het organiserend comité werd bijgewoond door Endo, maar ook door Yoshiro Mori, hoofd van het organiserend comité, gouverneur van Tokio Yoichi Masuzoe en Tsunekazu Takeda, voorzitter van het Japanse Olympisch Comité.

"Ik denk dat het organiserend comité een beslissing maakte op basis van andere omstandigheden", aldus de Japanse premier Shinzo Abe eerder op de dag. "De Spelen moeten door de volledige wereld gevierd kunnen worden." Voor de zitting had Masuzoe al laten weten dat de organisatoren zich "bedrogen" voelen.

Theater van Luik

Olivier Debie ontwierp het logo van het Theater van Luik en uitte eind juli voor het eerst de plagiaatbeschuldigingen. Begin augustus maakte hij bekend dat hij naar de rechter stapt. Die zitting is op 22 september voor de burgerlijke rechtbank van Luik gepland. De advocaten zullen dan hun conclusies uitwisselen. De beslissing van de rechtbank volgt in de weken of maanden erna.

Het bureau van Sano, MR_Design, heeft door de controverse rond het OS-logo ook al plagiaat moeten toegeven bij een reclamecampagne van de Japanse brouwer Suntory. Daarbij kwamen de afgelopen weken verschillende andere onthullingen dat Sano bij het werk voor de Olympische Spelen gebruikmaakte van foto's die niet van hem waren. Zo werd bij de presentatie van het logo ook een foto gebruikt van een Japanse luchthaven waarvoor de ontwerper niet de toestemming had.

Ontwerper Kenjiro Sano legt uit hoe hij het logo voor de Olympische Spelen bedacht. Beeld AP
Ontwerper Kenjiro Sano legt uit hoe hij het logo voor de Olympische Spelen bedacht.Beeld AP

Nog meer gelijkaardige beelden

Internetgebruikers die zich op de controverse gestort hadden, menen dat Sano voor het logo door nog meer beelden geïnspireerd werd.

Sano was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Zijn bureau liet weten dat "als we van plan zijn iets aan te kondigen, we dat zullen doen via onze website".

Vrijdag nog hadden de organisatoren laten weten niet van plan te zijn het logo te veranderen. Ze wezen de plagiaatbeschuldigingen toen nog stellig van de hand. "We zijn ervan overtuigd dat het ontwerp origineel is", zei Toshiro Muto, de algemeen directeur van het organisatiecomité, op een persconferentie.

De Japanse ontwerper Kenjiro Sano verzekerde dat hij zijn logo uit het niets heeft gecreëerd. Er zijn overeenkomsten tussen de twee ontwerpen, maar het logo van de OS heeft "talrijke elementen" die niet in het logo van de Belg terug te vinden zijn, voerde Muto aan.

Olivier Debie met zijn logo en dat van Sano. Beeld AP
Olivier Debie met zijn logo en dat van Sano.Beeld AP

Debie: "Zaak nog niet afgelopen"

"Mijn eerste reactie was: 'we hebben onze slag thuisgehaald'. Maar tijdens persconferentie werd er rond de pot gedraaid. Ze trekken het logo in om obscure redenen. Vandaar dat ik beslist heb om ook mijn klacht te behouden", reageerde Debie.

"Een persconferentie kan een gerechtelijke klacht niet tenietdoen. Het Internationaal Olympisch Comité zal moeten erkennen dat er sprake is van plagiaat", vervolgde de ontwerper. "Dat plagiaat blijft onmogelijk te bewijzen, maar de feiten zijn er. Beide logo's zijn bijna identiek. Als ik het Japanse logo zie, dan zie ik datgene dat ik gecreëerd heb in 2011."

"Een vernedering voor Japan"

Het Japanse publiek reageert boos en teleurgesteld nadat de organisatie van de Olympische Spelen 2020 in Tokio besliste om het controversiële logo te schrappen omwille van beschuldigingen van plagiaat.

"Het is een vernedering voor Japan dat een en ander zo'n ophef heeft veroorzaakt. Het logo moet volledig opnieuw worden gemaakt", zegt de 47-jarige Norihiro Murakami, uit Sapporo, waar de Winterspelen in 1972 plaatsvonden. "Ik heb de indruk dat de kwestie niet correct behandeld is. Zulke problemen deden zich niet voor op de Olympische Spelen in Nagano", aldus Soichiro Yoshida, die in het organiserend comité zat voor de Winterspelen in 1998.

Het incident is een tweede opdoffer voor de Olympische Spelen 2020, nadat de regering vorige maand de plannen moest opgeven voor de bouw van het belangrijkste stadium omwille van de te hoge kosten.

Sportjournalist Gentaro Taniguchi: "Dat de twee Olympische symbolen -het stadium en het logo- zijn mislukt, heeft het imago van de Olympische Spelen in Tokio danig aangetast. Japan heeft het vertrouwen van de internationale gemeenschap verloren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234