Maandag 19/08/2019

Belgische olympiërs beloond met premie en diploma

Ook de Belgische aflossingsmeisjes mochten hun premie in ontvangst nemen. Beeld Photo News

De Belgische medaillewinnaars en de topacht-atleten van de voorbije Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn in de gebouwen van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) beloond met hun premies en olympisch diploma. In totaal werd een bedrag van 406.500 euro verdeeld onder 44 atleten, 71.250 euro werd verdeeld onder de coaches.

Het BOIC beloont de atleten die op de Olympische Spelen in Rio een plaats in de topacht behaald hebben met een premie en ook hun coaches worden beloond. Het Fonds Baillet Latour financiert de atletenpremies. Graaf Henri de Baillet Latour was van 1925 tot 1945 de derde voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), als opvolger van baron Pierre de Coubertin. Alain De Waele, secretaris-generaal van het Fonds, mocht de premies en diploma's uitreiken, ook al hadden de juiste documenten het BOIC nog niet bereikt. De Waele had ook een verrassing in huis voor delegatieleider Eddy De Smedt. Hij kreeg voor zijn uitstekend werk een premie van 25.000 euro.

De premies voor de Olympische Spelen in Rio bedroegen voor individuele sporten: 50.000 euro (goud), 30.000 euro (zilver), 20.000 euro (brons), 10.000 euro (vierde plaats) en 5.000 euro (vijfde tot en met achtste plaats). Voor individuele sporten van meer dan één atleet gaat het om dezelfde bedragen. Deze sommen worden vermeerderd met tien procent per bijkomende atleet - vanaf de tweede geaccrediteerde atleet die deel uitmaakt van de ploeg - en worden gelijk verdeeld over de atleten van de ploeg. De minimumpremie per atleet is gelijk aan de premie per speler voor ploegsporten.

Voor de ploegsporten is de premie per geaccrediteerde speler voor de Olympische Spelen: 12.500 euro voor een gouden plak (hetzij 25% van de basispremie), 7.500 euro voor een zilveren, 5.000 voor een bronzen, 2.500 euro voor een vierde plaats en 1.250 euro voor een vijfde tot en met achtste stek. In een individuele sport zal de trainer een premie van maximum 25% van de aan de atleet toegewezen premie ontvangen (de trainer van de atleet moet vooraf worden aangeduid). In een ploegsport zal de geaccrediteerde begeleiding 25% ontvangen van de basispremie toegewezen aan de individuele sporten. Het gaat om brutobedragen.

Team Belgium behaalde zoals bekend zes medailles in Rio, daarnaast werden nog eens dertien topacht-plaatsen behaald. Na de Spelen van Londen kende het Fonds een bedrag van 159.000 euro toe, verdeeld over 43 atleten. Die som ligt nu veel hoger.

Ook de aflossingsploeg op de 4x100 meter bij de vrouwen van de Spelen van 2008 in Peking werd vandaag overigens gediplomeerd. Naar aanleiding van de uitreiking van hun gouden medaille vanavond tijdens de Memorial Van Damme ontvingen de zes atletes van dit team de premie die overeenkomt met een olympische titel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden