Maandag 30/01/2023

Belgische migrant blijft te arm en te laag geschoold

Archiefbeeld. Beeld BELGA
Archiefbeeld.Beeld BELGA

De welvaartskloof tussen autochtone Belgen en nieuwkomers van buiten de EU - 1,5 miljoen mensen - is een Grand Canyon. Geen enkel West-Europees land doet het slechter. Onderzoek van econoom Vincent Corluy (UAntwerpen) toont voor het eerst het volledige plaatje. "Er is geen langetermijnvisie om dit probleem aan te pakken."

Matthias Verbergt

Helft migranten in armoede
Meer dan een op de twee niet-Europese immigrantenkoppels leeft in armoede. Bij Belgische gezinnen gaat het om minder dan 5 procent. "Autochtonen in een koppel hebben zeven keer minder kans op armoede, bij nieuwkomers valt dat voordeel volledig weg", zegt Corluy.
"Bij migrantengezinnen is het armoederisico even hoog bij koppels als bij alleenstaande gezinshoofden. Normaal gezien functioneert samenleven in de maatschappij als bescherming tegen risico's, terwijl dat bij migrantenkoppels niet zo blijkt te zijn."

Eén werkende ouder in helft gezinnen
Migrantengezinnen zijn dubbel zo vaak volledig werkloos als autochtone gezinnen. Vergeleken met hen zijn er weinig tweeverdieners. Wanneer er twee ouders in het gezin zijn, heeft in een op de twee migrantenfamilies maar één ouder een job - vaak de vader. Bij autochtonen is dat aantal gezakt tot een op de vijf.

"Die lagere tewerkstelling verklaart deels waarom ook tweeoudergezinnen vaak in armoede leven", stelt Corluy. En in de meeste gevallen is die ene job ook behoorlijk precair. "Het gaat vaker dan gemiddeld om tijdelijke, deeltijdse en onzekere jobs."

Bijdrages liggen veel lager
Door hun kansarmoede is het verschil in wat een gemiddelde niet-Westerse migrant bijdraagt ten opzichte van een autochtoon aanzienlijk. De gemiddelde netto bijdrage van migranten - via belastingen, sociale bijdragen en werkgeversbijdragen, met aftrek van uitkeringen - bedraagt 300 euro per jaar. Die van de gemiddelde autochtoon 2.800 euro.

"Die bijdrage van de gemiddelde migrant blijft boven nul omdat het gaat om een erg jonge bevolking, die ondervertegenwoordigd is in de pensioenen. En dat is de grootste slokop van de sociale zekerheid", zegt Corluy.

Achterstand in opleiding neemt toe
Terwijl het opleidingsniveau van autochtonen er de afgelopen vijftien jaar sterk op vooruitgegaan is, stagneerde die van nieuwkomers van buiten de EU. "Er zijn wel enkele verbeteringen, maar die gaan teniet in het volledige verhaal", stelt Corluy.

Het aantal autochtonen dat de school verlaat zonder diploma daalde sinds 1995 bijna met de helft, terwijl dat bij migranten erg hoog is gebleven: iets minder dan de helft van de migrantenbevolking. "Personen die hier geboren zijn, vergroten hun voorsprong ten opzichte van nieuwkomers."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

50 procent van de migranten verlaat de school zonder diploma. Bij autochtonen is dat 25 procent.

300 euro is de gemiddelde netto bijdrage per jaar van migranten. Bij de gemiddelde autochtoon is dat 2.800 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234