Dinsdag 26/01/2021

Belgische melkboeren dreigen met wegblokkades bij uitblijven prijsverhoging

Archiefbeeld van een protestactie van Europese melkboeren.Beeld PHOTO_NEWS

De Flemish Milk Board (FMB), een Vlaamse vereniging van melkveehouders, eist van de zuivelindustrie een kostendekkende minimumprijs voor de melk. De FMB wil ook dat de bevoegde ministers van Landbouw hun verantwoordelijkheid opnemen door druk uit te oefenen op de zuivelindustrie en op de retailsector, én op de EU met het oog op een snelle invoering van een marktregulering, en door de banken te verplichten om de leningen te herschikken aan het nultarief. De FMB formuleert die eisen vandaag in een persbericht.

"Als hardere acties nodig zijn om de door ons gevraagde minimumprijs te realiseren, dan zullen die er komen", zegt Rik De Koninck van FMB. En hij denkt daarbij aan wegblokkades, zoals die van de Franse boeren vorige week. "Het gaat immers om het overleven van onze boeren en onze boerenerven."

"Dankzij hun protestacties vorige week hebben de Franse melkveehouders een prijsverhoging van 4 eurocent per liter afgedwongen", zegt de FMB. De FMB eist als een eerste stap minstens dezelfde prijsverhoging als in Frankrijk.

FMB herinnert aan een onafhankelijke studie, die in maart werd voorgesteld door de overkoepelende European Milkboard (EMB) over de melkprijs in België. Volgens die studie zou de melkprijs 46 cent moeten bedragen. Maar om die prijs te bekomen is een regeling van het aanbod op Europees niveau nodig. "Bovendien moeten ook de banken hun steentje bijdragen", vindt de FMB. "In 2008 zijn de banken gered door de massale steun van de overheid, dus door ons belastinggeld. Als tegenprestatie moeten banken verplicht worden om de leningen van de landbouwers te herschikken aan het nultarief, zodat zij hun aflossingen kunnen nakomen."

"De EMB werd een tiental jaren geleden opgericht om op Europees vlak een alternatief te bieden voor de klassieke landbouworganisaties en om te focussen op de specifieke problemen van de melkveehoudeers", zegt De Koninck van FMB. De Europese koepel is aanwezig in 15 landen en beschikt over een eigen studiedienst. In België vertegenwoordigen de MIG (in Duits- en Franstalig België) en de Vlaamse FMB vooral familiale melkveebedrijven. De Vlaamse tak bestaat sinds een vijftal jaar.

Beeld van een protestactie van verenigingen van melkveehouders in Brussel in 2014.Beeld BELGA

Zuivelindustrie: "Wij kunnen de marktomstandigheden niet veranderen"

"De prijzen die wij betalen voor de melk, zijn de prijzen die uit de markt zélf komen. De marktsituatie is momenteel slecht, maar dat ligt aan factoren waar wij geen vat op hebben, zoals het grote overaanbod en de verminderde vraag, onder andere door het invoerverbod van Rusland en de terugvallende groei in China." Dat zegt Renaat Debergh, de afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie.

De zuivelindustrie geeft daarmee aan dat ze niet wil ingaan op de eis van de Flemish Milk Board (FMB) om een hogere prijs te betalen voor de melk. FMB dreigt met wegblokkades in België - naar het voorbeeld van de Franse boeren de voorbije week - als ze hun zin niet krijgen. "De Flemish Milk Board (FMB) is een erg radicale, maar ook beperkt representatieve groep van melkveehouders", zegt Renaat Debergh. "De FMB vertegenwoordigt maar enkele honderden van de 2.800 melkveehouders in ons land. Een aantal melkveehouders zitten trouwens zelf ook in de zuivelsector."

"We kunnen niet meer bieden dan wat er betaald wordt", zegt Debergh. Hij slaat daarmee de hoop de bodem in dat er een verhoging van de melkprijs zou kunnen inzitten tot 46 euro, zoals de FMB vraagt. "Als u naar de evolutie kijkt van de laatste tien jaar dan zult u zien dat de prijs is gestegen van 29 cent naar 30,7 cent en in de laatste 5 jaar zelfs naar 34,4 cent", aldus Debergh. "Er is dus een positieve evolutie geweest in het verleden, maar momenteel is de situatie zeer slecht. Een stijging zit er niet direct in."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234