Dinsdag 20/04/2021
De kust maakt zich op voor wat wellicht het drukste weekend van het jaar wordt.

Analyse

Belgische kust staat voor dilemma dit weekend: ‘We hopen op drukte, maar vrezen er tegelijk voor’

De kust maakt zich op voor wat wellicht het drukste weekend van het jaar wordt.Beeld ANP

Net nu virologen het begin van een tweede golf ontwaren, schotelt het relatief zonnige en verlengde weekend de Belgische kust een pittig examen voor.

“Natuurlijk zijn we blij dat de toeristen de weg naar de kust nog steeds kennen”, zegt Bart Boelens, die in Oostende twee cafés en Hotel Europe uitbaat. De komende dagen schat hij de bezetting van zijn hotel op 90 à 95 procent, een voltreffer na de grote luwte. “Maar het blijft een dubbel gevoel. Ik ben best wel bang voor alle mensen die straks dicht bij elkaar op de trein zullen zitten, en voor de toeloop op de dijken. Jongeren gaan nonchalant met de maatregelen om, zeker ’s avonds.”

Burgemeester van Brugge Dirk De Fauw (CD&V) herkent het gevoel: “We hopen op drukte, maar vrezen er tegelijk ook voor.” Het kusttoerisme snakt natuurlijk naar het verlengde weekend, dat samenvalt met de start van het bouwverlof en relatief mooi weer. “Traditioneel doen we dan gouden zaken”, zegt Boelens. Maar tegelijkertijd zien de experten hoe het aantal nieuwe Covid-besmettingen in ons land weer oploopt. “Het begin van de tweede coronagolf”, klinkt het onomwonden.

“Ga terug in uw kot”, tweette Marc Van Ranst daarop. Uit cijfers van toerismedienst Westtoer blijkt dat de Belg het omgekeerde van plan is. Kusthotels noteren voor het verlengde weekend een gemiddelde bezetting van 90 procent, voor vakantiewoningen is dat 80 procent en op de campings aan de kust is dat 75 procent.

Bovendien blijkt uit een online iVox-bevraging dat 20 procent van de Belgen de ‘intentie’ heeft om in de komende week naar de kust te trekken. Bij eenzelfde bevraging eind juni was dat 10 procent. Dagtrippers à volonté dus. De NMBS voorziet daarom extra treinen.

Kustbarometer

Volgens Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer, ligt er alvast “in elke kustgemeente een draaiboek klaar” voor wanneer de drukte de bovenhand neemt. Zowat alle gemeenten werken in eerste instantie met een systeem van opgedeelde strandzones en jobstudenten die als strandcoach of coronasteward het verkeer in goede banen leiden. “Zij kunnen mensen doorverwijzen naar een nabijgelegen strand, of zelfs een andere deelgemeente”, zegt Gheysen.

Om het volk te monitoren doen zeven op de tien gemeentes een beroep op een systeem van camerasensoren. Een overkoepelende ‘druktebarometer’ die toeristen kunnen checken, wordt voorzien door Westtoer zelf. Op basis van het aantal telefoonsignalen dat wordt opgepikt, krijgt een bepaalde zone een kleurcode: groen (rustig), lichtgroen (rustig), geel (druk) of oranje (zeer druk). “We verwachten een geel weekend”, zegt Gheysen.

Dat er hotspots zullen zijn, was vorig weekend al duidelijk. Het gros bleef groen, maar een groot deel van De Haan was geel. Volgens burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) bereikten drie stranden op hun piek een capaciteit van 50 à 60 procent. “Pas wanneer we de 80 procent overschrijden, moeten we beginnen oppassen”, klonk het. Zoveel rek zit er dus niet op.

In Oostende treedt het systeem van verplichte reservaties voor het eerst in gang nadat een stuk strand vorig weekend zelfs even oranje kleurde. Op de drie drukste stranden in Oostende zijn dagelijks 15.000 plaatsen beschikbaar tijdens het verlengde weekend (zaterdag tot en met woensdag). Op vrijdagmiddag waren er al zo'n 21.000 reservaties - het dubbele van donderdag - en voor zaterdag was bijna de helft van de plaatsen volzet.

Voor de stranden met een oranje vinkje moet de komende dagen gereserveerd worden. Beeld rv
Voor de stranden met een oranje vinkje moet de komende dagen gereserveerd worden.Beeld rv

Op de dijken of in de centra wordt er dan weer op sommige plaatsen gekeken naar een circulatieplan, of wordt de markt - zoals die in De Panne - over een grotere oppervlakte gespreid. Ook daar krijgen de coronastewards een belangrijke rol toebedeeld om te sensibiliseren.

Geharrewar

Er ligt opnieuw veel verantwoordelijkheid bij de burger. Zo’n steward kan dirigeren, maar niet dwingen. “Voor wie onwillig is, blijft de politie aanwezig”, zegt De Fauw. De reden dat de politie niet “té aanwezig” is op de zeedijk is volgens hem vooral om het vakantiegevoel te vrijwaren.

Sowieso verleent de federale politie nu al versterking aan de lokale politiediensten. “En er is nog reserve”, zegt Alain De Laender, directeur-coördinator van de federale politie in West-Vlaanderen. Kan die reserve ingezet worden om langs snelwegen of treinstations dagtoeristen huiswaarts te sturen als de stranden oranje uitslaan? “Ik vrees dat je het verkeer naar de kust an sich moeilijk kan tegenhouden”, zegt De Laender.

“We zullen wel via de panelen op de autostrade verwittigen wanneer een badplaats te druk is”, zegt Gheysen. Ook met de NMBS zijn er duidelijke afspraken: wanneer populaire stations als Blankenberge of Oostende overspoeld worden, krijgt de reiziger tijdig het advies om bijvoorbeeld naar Zeebrugge te gaan.

Een tripje naar de kust lijkt zo wel een beetje geharrewar. Schrikt dat niet af? “Ik krijg veel vragen over de maatregelen die we nemen, maar annulaties? Niet echt. Dat blijft toch vooral afhankelijk van het weer”, zegt Bart Boelens.

De checklist voor strandgangers

- In Oostende moet u voor de drie populairste stranden - Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand - verplicht reserveren via visitoostende.be.

- Andere populaire stranden werken met opgedeelde zones en telsystemen. Schat de drukte op voorhand in via de druktebarometer van Westtoer, of laat u adviseren door een coronasteward ter plaatse.

- Westtoer raadt toeristen aan om in alle binnenruimtes een mondmasker te dragen. Op het strand of de dijk geldt die aanbeveling niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234