Woensdag 21/08/2019

Belgische kunstenaars in Guggenheim New York

Op 10 oktober opent in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York de omvangrijke tentoonstelling ZERO: Countdown to Tomorrow, 1950s-60s. Het is de eerste overzichtstentoonstelling die een Amerikaans museum wijdt aan de activiteiten van de Groep ZERO, een pan-Europese kunstenaarsgroep die actief was in de jaren 50 en 60.

ZERO werd opgericht door drie Duitse kunstenaars - Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker - maar groeide snel uit tot een internationale beweging. Hierbij speelde G58 een voortrekkersrol. G58 was een groep Antwerpse kunstenaars met Jef Verheyen, Paul Van Hoeydonck, Walter Leblanc, Paul De Vree en Pol Bury. Werk van al deze kunstenaars is dan ook in New York te zien. De eerste internationale ZERO-tentoonstelling, die later de titel Vision in Motion-Motion in Vision kreeg, vond in 1959 in het Hessenhuis in Antwerpen plaats. De retrospectieve in het Guggenheim Museum begint dan ook met een evocatie van deze tentoonstelling.

In New York is werk te zien van meer dan veertig kunstenaars uit tien landen, onder wie Armando, Pol Bury, Lucio Fontana, Yves Klein, Piero Manzoni, Jan Schoonhoven, Jesús Rafael Soto, Daniel Spoerri en Jean Tinguely.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden