Zaterdag 26/09/2020
 Beeld ter illustratie.

RapportUnicef

Belgische kinderen voelen zich niet goed in hun vel

Beeld ter illustratie.Beeld Thinkstock

Uit een onderzoek van kinderrechtenorganisatie Unicef in de rijkste landen ter wereld blijkt dat het geestelijk welbevinden van de Belgische kinderen ondermaats is. Wat het echt pijnlijk maakt, is dat het rapport gemaakt is met data die dateren van voor de coronacrisis.

In België is de gezondheid van kinderen, inclusief de geestelijke gezondheid, zorgwekkend.” Dat zegt Unicef België in een reactie op een rapport van haar moederorganisatie over de gezondheid van kinderen in de wereld. In dat rapport gebruikt Unicef gegevens van de 41 rijkste Europese en OESO-landen om die te rangschikken volgens de mentale en fysieke gezondheid van kinderen en hun academische en sociale vaardigheden.

Ons land strandt op de achtste plaats. Dat klinkt niet slecht, maar echt reden tot juichen geeft Unicef ons land niet. Vooral de slechte score op mentaal welzijn valt op: België strandt daar op de 17de plaats, met een suïcidecijfer onder jongeren van 6,1 per 100.000 adolescenten. “Men heeft die indicator genomen omdat daar gegevens voor bestaan voor alle landen in het rapport en men dus de vergelijking kon maken”, zegt Maud Dominicy van Unicef België.

Volgens haar is die slechte score te wijten aan een gebrekkige ondersteuning van kinderen. “Ze missen ondersteuning in zowel de eerste als tweede cirkel die rond kinderen wordt getrokken”, zegt Dominicy. “De eerste cirkel zijn familie, vrienden en school. De tweede is het politieke, het beleid.”

Zeker dat laatste krijgt geen mooie cijfers in het rapport van Unicef: in het tweede deel van het rapport rangschikt de organisatie alle 41 landen volgens beleid en context. België strandt er op plaats 24 en, cruciaal, op plaats 29 wat betreft sociaal beleid. Indicatoren voor dat sociaal beleid: ouderschapsverlof en kinderarmoede. “Dat laatste is iets waar wij sinds 2008 steeds in naar beneden zijn gezakt”, zegt Dominicy. “Het geestelijk welzijn is duidelijk nog geen prioriteit op beleidsniveau in ons land. De bescherming van kinderen moet nadrukkelijker op de agenda komen te staan.”

Precorona

Unicef waarschuwt alle rijke landen trouwens: de cijfers uit dit rapport werden verzameld voor de coronapandemie uitbrak. Sindsdien is er weinig reden om te geloven dat het beter gegaan is. “Tenzij regeringen snel en vastberaden actie ondernemen om het welzijn van kinderen te beschermen als onderdeel van hun reacties op de pandemie, kunnen we verwachten dat de kinderarmoede stijgt, de geestelijke en lichamelijke gezondheid van kinderen verslechtert en een vaardigheidskloof toeneemt”, zegt directeur van Unicef Innocenti, Gunilla Olsson. “Reacties op Covid-19 om gezinnen en kinderen te ondersteunen zijn helaas ontoereikend. Er moet meer worden gedaan om kinderen een veilige en gelukkige jeugd te bieden – en dat moet nu gebeuren.” (PG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234