Zaterdag 13/08/2022

TerrorismeTerugkeer IS-vrouwen

Belgische IS-vrouwen woensdag terug in ons land en meteen voor jaren naar cel: ‘Hun eigen schuld, en dat begrijpen ze’

Tatiana Wielandt in een reportage van Rudi Vranckx. Beeld VRT
Tatiana Wielandt in een reportage van Rudi Vranckx.Beeld VRT

Drie Belgische IS-vrouwen en hun kinderen landen, als alles volgens schema verloopt, woensdag in ons land. Bij aankomst beginnen ze alle drie aan een jarenlange celstraf wegens terrorisme. Dit moet u over hen weten.

Stavros Kelepouris

Wie zijn ze?

De schoonzussen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal vertrokken in de zomer van 2013 richting Syrië, in het spoor van hun echtgenoten Nourredine Abouallal – tevens de broer van Bouchra – en Saïd El Morabit, die lid waren van Sharia4Belgium. Nourredine Abouallal had zich aangesloten bij Al-Nusra, de Syrische afdeling van Al-Qaida, en El Morabit bij Majlis Shura Al-Mujahidin, dat later opging in Islamitische Staat. De twee mannen sneuvelden, waarna hun vrouwen in 2014 terugkeerden naar ons land.

Hun verblijf hier was van korte duur. Nadat ze allebei bevallen waren, keerden ze terug naar Syrië, waar ze met andere strijders in het huwelijk traden. Na de val van IS overleefden de vrouwen en hun kinderen in een Koerdisch vluchtelingenkamp.

Op de vlucht naar België krijgen ze het gezelschap van Nadia Baghouri. Ook zij reisde in 2013 naar Syrië af. Ze is de echtgenote van, Mohamed Mezroui, een van de eerste Belgische Syriëstrijders. Baghouri kwam echter pas op de radar toen haar Belgische advocaten, Mohamed Ozdemir en Abderrahim Lahali, in oktober vorig jaar een zaak aanspanden om drie IS-vrouwen, hun kinderen en een Syriëstrijder te repatriëren op straffe van een dwangsom.

Bouchra Abouallal. Beeld VRT
Bouchra Abouallal.Beeld VRT

Ook hun kinderen, van wie vier van Baghouri, worden in ons land verwacht. Allen zijn ze minderjarig. Vier kinderen van Wielandt en Abouallal keerden al eerder terug naar België.

Hoe komen ze naar België?

Baghouri, Wielandt en Abouallal stijgen normaliter woensdag op in het Turkse Gaziantep, en landen enkele uren later in Brussel. Daarmee komt voor hen een einde aan een langgerekte poging om weer in België te raken. Alle drie probeerden ze al via juridische weg een repatriëring af te dwingen. Maar de (politieke) realiteit was dat het actief repatriëren van veroordeelde terroristen niet erg hoog op het Belgische prioriteitenlijstje stond. Dus verkenden de vrouwen andere wegen.

Het duo Wielandt en Abouallal verzeilde in 2017 in het Koerdische vluchtelingenkamp van Ain Issa, niet ver van Turkije. Toen het Turkse leger de regio binnenviel, konden tientallen vrouwen – onder wie Wielandt en Abouallal op de vlucht slaan. Met de hulp van mensensmokkelaars raakten ze uiteindelijk Turkije binnen, waar ze vervolgd werden voor terroristische activiteiten in dat land. Op 11 maart van dit jaar werden ze vrijgesproken, sindsdien wachten ze tot hun uitlevering aan België voltrokken kon worden. Die liep vertraging op door het coronavirus.

Baghouri nam de benen uit het vluchtelingenkamp van Al-Hol. Ook zij probeerde in Turkije te raken, maar alweer het coronavirus belette haar de grens over te steken. Ze bood zich dan maar aan bij de Turkse autoriteiten in Syrië. Baghouri wacht sinds begin april op haar uitlevering.

Nadia Baghouri Beeld RV
Nadia BaghouriBeeld RV

Waar komen ze terecht?

De drie vrouwen wacht in ons land een jarenlange celstraf. Wielandt en Abouallal werden veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, waarvoor ze vijf jaar achter de tralies zullen moeten zitten. Baghouri werd vorig bij verstek veroordeeld tot vier jaar cel wegens deelname aan terroristische activiteiten.

Zodra de drie vrouwen Belgische bodem bereiken, zal het vonnis hen betekend worden. Dat betekent concreet dat ze meteen opgepakt kunnen worden en naar de gevangenis gebracht. Baghouri kan wel nog verzet aantekenen tegen haar veroordeling, omdat die bij verstek gebeurde. Volgens advocaat Lahlali is het nog niet zeker of ze dat ook zal doen. “Ze zal dan schuldig pleiten en het zou misschien goed zijn als ze tenminste haar verhaal kan doen in de rechtbank.”

Hun kinderen zullen overgebracht worden naar het ziekenhuis voor een medische en psychologische controle. “De gezondheidssituatie in die vluchtelingenkampen was erg slecht, en uiteraard hebben de kinderen ook traumatische ervaringen meegemaakt”, aldus Lahlali. De jeugdrechter zal vervolgens beslissen waar de kinderen heen gaan. Maar bij beide families ligt de oplossing voor de hand: de grootouders hebben al aangeboden om hen in huis te nemen. Zij zijn ook al uitvoerig gehoor door de sociale diensten. De voorbereidingen voor de terugkeer van de kinderen lopen al geruime tijd.

Welke opvolging krijgen ze?

Hun veroordeling bepaalt niet dat de vrouwen een deradicaliseringstraject moeten doorlopen. Maar de kans is groot dat ze dat uiteindelijk wel doen. Volgens hun advocaten beseffen de drie dat ze een grote schuld hebben tegenover de samenleving, en dat ze zich zullen moeten bewijzen. “Uiteraard gaat dit land hen niet met open armen ontvangen. Dat is hun eigen schuld, en dat begrijpen ze”, zegt Walter Damen, advocaat van Abouallal en Wielandt.

Baghouri staat eveneens open voor een deradicaliseringstraject, zegt Lahlali. “Ze wil haar spijt betuigen, ze beseft welke schade ze heeft toegebracht.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234