Zaterdag 03/12/2022

Belgische internetpionier pleit voor 'cyberbewijs'

Genève

Van onze medewerkster

Astrid Wittebolle

De Belg Robert Cailliau, een van de uitvinders van het World Wide Web, is voorstander van de invoering van een 'cyberbewijs' naar analogie met het rijbewijs voor automobilisten. Dat zegt hij in een gesprek met De Morgen. Cailliau (52) is van oordeel dat de meeste internetgebruikers nu te weinig voorbereid zijn om zich op het internet te wagen. "Een cyberbewijs is iets tussen een diploma van een school en een rijbewijs. Aan de ene kant waarborgt het dat de bezitter ten minste iets weet van het Net, aan de andere kant betekent het dat hij/zij bewust is van wat er mogelijk mis kan gaan."

Wie zo'n cyberbewijs wil halen, zou een opleiding moeten volgen om de regels en de gevaren van het surfen onder de knie te krijgen. Die regels zijn nu nog informeel en staan bekend als netiquette, maar volgens Cailliau doet de toenemende commercialisering van het internet de vraag naar nieuwe en strengere afspraken toenemen.

"Onlangs kreeg ik een e-mail die me vroeg deel te nemen aan een stemming over e-mailmisbruiken (spam, AW). Die actie zag er erg professioneel uit, maar er werd wel een bijdrage gevraagd in "administratieve onkosten", ongeveer 250 frank (6,2 euro). Dat is natuurlijk zuivere zwendel, maar toch is het moeilijk om mensen die er de dupe van zijn te beschermen. Zwendel per post is verboden, maar is zwendel per elektronische post dat ook? Iedereen die een cyberbewijs zou hebben, zou op de hoogte zijn van de mogelijkheden van dit soort misbruik."

Cailliau, die het departement webcommunicatie leidt aan het CERN, het Europese Laboratorium voor Elementaire Fysica In Genève, mag dan al gewonnen zijn voor een opleiding voor toekomstige 'surfers', toch wil hij niet weten van een regulering door de overheid. Daarom doet hij zijn voorstel aan het World Wide Web Consortium (W3C), de organisatie die de standaarden van het WWW goedkeurt en die geleid wordt door Tim Berners-Lee, de man met wie Cailliau in 1990 het World Wide Web ontwierp, wat meteen het begin betekende van de enorme doorbraak van het internet. Het W3C-consortium wordt geleid door het Institute of Technology in Massachusetts, het Franse Nationale instituut voor het Onderzoek in Computerwetenschappen (INRIA) in Versailles en de Keio-universiteit in Japan. Bij de 370 W3C-leden vinden we computergiganten als Apple, IBM, Netscape, Sony, Xerox en Microsoft.

Volledig los van Cailliau stelde het Nederlandse Korps Landelijke Politiediensten gisteren voor om een 'kenteken' in te voeren voor internetgebruikers, naar analogie met de nummerplaat voor auto's. Zo zouden mensen die strafbare feiten plegen op internet makkelijker geklist kunnen worden.

Vrijdag vindt u op de multimediapagina van Aula een interview met Robert Cailliau.

Commercialisering van internet doet vraag naar meer regulering almaar toenemen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234