Zaterdag 21/05/2022

Belgische initiatieven voor hulp aan Kosovo

Centraal telefoonnummer voor opvang Kosovaarse oorlogsvluchtelingen.

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Jan Peeters heeft gisteren een speciale telefoonlijn laten installeren voor informatie over de opvang van Kosovaarse oorlogsvluchtelingen in ons land. Via deze telefoonlijn kunnen personen, organisaties of instellingen die opvangmogelijkheden voor vluchtelingen uit Kosovo willen aanbieden, contact nemen met de overheid. Er zal dan bekeken worden of deze aanbiedingen in aanmerking komen als opvangcentra georganiseerd door de regering. Kosovo-lijn: 070/23.32.54 (elke dag van 10.00 uur tot 22.00 uur)

Ook staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld. Op dat nummer kunnen personen en organisaties die de hulpverlening in de regio zélf willen ondersteunen terecht voor alle vragen hieromtrent. Het nummer is 070/222.412 voor Nederlandstalige oproepen en 070/222.411 voor Franstalige oproepen. De nummers zijn vanaf vandaag bereikbaar van 10.00 uur tot 22.00 uur.

'Mechelen voor Kosovo'.

Het Mechelse College van Burgemeester en Schepenen start een actie 'Mechelen voor Kosovo'. In de eerste fase, die loopt tot vrijdag 23 april, gaat het om een geldinzamelactie. Geïnteresseerden kunnen een gift storten op de rekeningnummers van Artsen Zonder Grenzen (000-0000060-60), Oxfam (000-0000028-28), Rode Kruis (000-0000025-25) en Balkanactie (096-7654321-72) (steeds de mededeling 'Mechelen voor Kosovo' vermelden). De tweede fase bestaat uit een inzamelactie van niet bederfbare etenswaren (o.a. bloem, rijst, suiker, enzovoorts). De etenswaren kan u op zaterdag 24 en zondag 25 april afleveren in de Sociale Werkplaats, Donkerlei 72, 2800 Mechelen tussen 10 en 20 uur. Voor meer informatie: 015/20.11.25.

Rode Kruis stuurt hulpgoederen naar Albanië.

Het Rode Kruis-Vlaanderen en het Nederlandse Rode Kruis hebben met het oog op een efficiënte hulpverlening aan de Kosovaarse oorlogsvluchtelingen hun krachten gebundeld. Ze richten hun gezamenlijke activiteiten in de komende weken vooral op Albanië. Vandaag vertrekt een vrachtwagen met hulpgoederen naar de Albanese havenstad Dürres, van waaruit de goederen hun weg zullen vinden naar de vluchtelingen. Ook andere Belgische humanitaire organisaties nemen actief deel aan de hulpverlening ter plaatse, zowel rechtstreeks als via hun internationale verbanden. Momenteel bestaat die hulpverlening uit het zorgen voor de meest elementaire levensbehoeften: onderdak, voedsel, medische verzorging, water en kleding. In een latere fase zal de hulpverlening worden uitgebreid tot psycho-sociale begeleiding en educatieve activiteiten voor kinderen en jongeren.

Graffiti voor Kosovo.

Onder de naam 'Bombing for peace - a painting for Kosovo' hebben graffitikunstenaars het initiatief genomen om een kunstveiling te organiseren ten bate van de vluchtelingen in Kosovo.

"Deze menselijke ramp kon de kunstwereld niet onverschillig laten", stellen de initiatiefnemers. In enkele dagen tijd hebben al ongeveer zestig graffitikunstenaars hun medewerking toegezegd, niet alleen Belgische, maar ook Amerikaanse, Duitse, Nederlandse, Franse, Engelse en zelfs een Australische. Kunstenaars, die zich bij de actie willen aansluiten, kunnen zich kenbaar maken op het telefoonnummer 075/799.073. De kunstwerken worden tentoongesteld op 11, 12 en 13 juni van 10 tot 18 uur. De veiling bij Campo Vlaamse Kaai vindt plaats op 15 juni vanaf 19 uur. (DWy)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234