Zaterdag 15/05/2021

Belgische icsi-techniek wereldwijd standaard voor onvruchtbare mannen

Brussel

Eigen berichtgeving

Icsi (intracytoplasmatische sperma-injectie) heeft voor onvruchtbare mannen dezelfde plaats ingenomen als ivf (in-vitrofertilisatie) voor onvruchtbare vrouwen. Langetermijnstudies wijzen bovendien uit dat kinderen die via deze kunstmatige bevruchtingsmethode op de wereld komen, niet ongezonder zijn dan 'natuurlijke' kinderen. Die boodschap had het fertiliteitscentrum van de VUB naar aanleiding van de tiende verjaardag van de eerste icsi-baby.

In 1992 slaagden de wetenschappers van de VUB er voor de eerste keer in om met de icsi-techniek een onvruchtbare man vader te maken van een genetisch eigen baby. De professoren Paul Devroey en André Van Steirteghem ontwikkelden een techniek waarbij een enkele spermacel met een minuscule naald geïnjecteerd wordt in de kern van een eicel. In tegenstelling tot een normaal vruchtbare man die bij een ejaculatie gemiddeld 60 miljoen zaadcellen paraat heeft om een eicel te bevruchten, kan in dit geval één zaadcel de klus klaren. Ongeveer 15 procent van de Belgische koppels kampt met onvruchtbaarheidsproblemen. In zowat de helft van de gevallen ligt het probleem bij de man. De icsi-techniek zou 98 procent van de onvruchtbare mannen uit de nood kunnen helpen. Enkel wanneer onderzoekers geen enkele zaadcel kunnen vinden in de teelbal, lukt het niet. Maar dat is zeer uitzonderlijk, aldus professor Devroey.

Ondertussen wordt de Belgische icsi-techniek wereldwijd op grote schaal toegepast. Volgens de laatste cijfers die voor ons land bestaan, werden in 1999 in België 2.220 kinderen geboren via icsi of ivf. Toch heeft de techniek lang zwaar onder vuur gelegen. Om de zaadcel tot in de kern van de eicel te brengen, moet het buitenste laagje van de eicel doorprikt worden, een verregaande ingreep volgens critici. Bovendien wordt de techniek gebruikt voor mannen van wie het sperma op zich te wensen overlaat. Ofwel bezitten ze te weinig zaadcellen in het ejaculaat ofwel hebben ze een abnormale vorm. Produceren de mannen helemaal geen sperma, dan worden de zaadcellen gehaald uit het testikelweefsel van mannen. Zulke zaadcellen zouden volgens tegenstanders het risico verhogen op kinderen met afwijkingen.

De evaluatiestudies van de VUB bij de 2.840 icsi-baby's die er sinds 1992 geboren werden, wijzen echter het tegenovergestelde uit. De pasgeboren icsi-kinderen bleken even gezond als ivf-baby's. Prenatale tests stelden afwijkingen vast bij 3 procent van de baby's. Ter vergelijking: voor pasgeboren kinderen die op natuurlijke wijze het levenslicht zagen, is dat ongeveer 4 procent, aldus Devroey.

Het aantal meerlinggeboortes bij zwangerschappen na icsi blijft echter nog wel hoog. Vroegere studies hebben al aangetoond dat meervoudige zwangerschappen kunnen leiden tot ondergewicht bij de geboorte en andere neonatale problemen. Dat zou de gezondheidsproblemen bij icsi-kinderen kunnen verklaren. Onlangs hebben de fertiliteitscentra een voorstel gedaan aan minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke om het aantal meerlingzwangerschappen terug te schroeven, uit economische en ethische overwegingen. In ruil vroegen ze een terugbetaling van de behandelingen. (NC)

Icsi-techniek zou 98 procent van de onvruchtbare mannen uit de nood kunnen helpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234