Woensdag 22/09/2021

Belgische hulpverleenster vijf dagen ontvoerd in Haïti

Artsen Zonder Grenzen (AZG) zegt de veiligheidsmaatregelen voor hun medewerkers in Haïti te verscherpen nadat een Belgische medewerkster vijf dagen lang werd vastgehouden door een bende ontvoerders. Ze is donderdagnacht vrijgelaten. AZG zegt dat onze landgenote in goede gezondheid verkeert.

Artsen Zonder Grenzen verhoogt veiligheidsmaatregelen na kidnapping

De ontvoering werd angstvallig geheimgehouden. Pas gisterenochtend bevestigde Artsen Zonder Grenzen dat er een Belgische medewerkster dagenlang was vastgehouden. Samen met een Tsjechische collega. ‘We wilden de onderhandelingen niet in gevaar brengen door over de ontvoering te communiceren’, zegt AZG.

De twee hulpverleensters werden vorige week vrijdag ’s avonds ontvoerd in Petionville, een rijkere voorstad van Port-au-Prince. Volgens lokale media werd hun auto bij het buitenkomen van restaurant La Reserve omsingeld door een groep gewapende mannen. De vrouwen, een Belgische en een Tsjechische, werden samen met hun Haïtiaanse chauffeur meegenomen. De bestuurder kon kort na de ontvoering - naargelang de bron - ontsnappen of werd vrijgelaten. De man sloeg alarm en zei dat het de kidnappers om geld te doen was.

Of er ook losgeld werd betaald voor de AZG-medewerkers is onduidelijk. “Losgeld betalen is niet onze politiek”, zeggen ze bij Artsen Zonder Grenzen. Maar over de omstandigheden van de vrijlating van donderdag houdt de organisatie de lippen stijf op elkaar. “Het ligt allemaal nogal gevoelig”, zegt Michel Peremans van Artsen Zonder Grenzen. “Maar het belangrijkste is dat ze terug zijn.” De twee vrouwen zijn volgens Peremans veilig en wel teruggekomen en zijn in goede conditie. “Ze zullen nu snel herenigd worden met hun familie.”

Het hoofd van de Haïtiaanse cel antikidnapping zegt dat het de eerste ontvoering is sinds de zware aardbeving van 12 januari. “Mijn team heeft de twee vrouwen intussen verhoord om de identiteit en de schuilplaats van hun ontvoerders te achterhalen”, verklaarde commissaris Francois Dossous gisteren.

Artsen Zonder Grenzen werkt al negentien jaar in Haïti. Het was de eerste keer dat ze er geconfronteerd werden met een ontvoering. De organisatie heeft er momenteel 400 buitenlandse en 3.000 Haïtiaanse medewerkers ter plaatse. Hoeveel Belgen er precies zitten, kon Artsen Zonder Grenzen België niet zeggen. De organisatie zegt dat ze alvast van plan zijn hun werk er verder te zetten. “We zullen zien hoe we in Haïti kunnen blijven werken”, aldus AZG-woordvoerder Peremans. Volgens hem zal de veiligheidsmaatregelen voor de medewerkers onderzocht en bijgestuurd worden waar nodig. “Wat we precies willen en zullen veranderen, maken we natuurlijk niet bekend. Anders hebben de maatregelen weinig zin. Integendeel zelfs.”

Het was gisteren precies twee maanden geleden dat een zware aardbeving hoofdstad Port-au-Prince en andere delen van het land trof. Daarbij kwamen meer dan 220.000 mensen om. Door de natuurramp raakten ook 1,3 miljoen anderen dakloos. De laatste dagen en weken spreken de Haïtiaanse politie en bewakingsfirma’s van een stijging van geweld. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar de duizenden gevangenen die door de aardbeving konden ontsnappen toen de nationale gevangenis in Port-au-Prince instortte. Vermoedelijk houden de meeste van de gedetineerden zich schuil in de sloppenwijken van Cité Soleil. Vandaag zijn nog altijd maar enkele honderd van die, meestal zware, criminelen weer opgepakt. Het is onduidelijk of de ontsnapte gevangenen ook achter de ontvoering van onze landgenote en haar collega zitten. “Het waren alleszins geen amateurs”, liet commissaris Francois Dossous zich gisteren nog ontvallen.

Kidnappings kwamen eerder uitzonderlijk voor in Haïti tot in 2004, toen president Jean-Bertrand Aristide het land werd uitgezet. In de chaos die daarna ontstond, nam ook het aantal ontvoeringen toe. Buitenlanders waren vaak een doelwit, maar Haïtianen werden nog het vaakst ontvoerd. Een samenwerkingsverband tussen de Verenigde Naties en de - steeds minder corrupte - Haïtiaanse politiediensten zorgden in de achttien maanden voor de aardbeving voor een zware terugval van het aantal ontvoeringen.

De aardbeving zorgde volgens bronnen bij de de Verenigde Naties ook voor een zware terugval van allerlei criminele feiten. Sinds 12 januari zou het aantal diefstallen, moorden en ontvoeringen zwaar zijn afgenomen. Cijfers van januari, februari en de eerste week van maart zouden een terugval van 50 procent tonen in elke vorm van criminaliteit in vergelijking met diezelfde periode in 2009.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234