Donderdag 21/01/2021

'Belgische gewoontes koesteren? Tijdverlies'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Bert Verbeke. Tijdens de Gentse Feesten speelt ex-Thuis-acteur maar liefst 21 voorstellingen in 10 dagen. Tot slot: vreemde gewoontes.

Welke vervelende gewoonte heeft u overgenomen van uw ouders?

"De nauwgezetheid om op reis te vertrekken. Als mijn vader vier uur op voorhand op de luchthaven kan zijn, doet hij dat. Ik heb diezelfde kwalijke gewoonte. Soms leer ik zelfs uurtabellen van het openbaar vervoer vanbuiten, onlangs nog het tramschema van Venetië. Op het randje van neurotisch, maar ik hou er wel van. Van mijn moeder heb ik alsmaar meer het matinale. Ik probeer daar tegen te vechten, maar ooit ga ik het niet meer kunnen tegenhouden."

Voor welk gerecht mag uw moeder u altijd opbellen?

"Soep die goed getrokken heeft."

Welke Belgische gewoonte koestert u?

"Ik heb Belgische gewoontes, louter omdat ik hier geboren ben. Maar die koesteren? Ik zou zot zijn. Wat een tijdverlies. Koester je eigen verdiensten, dat is al meer dan werk genoeg."

Wat is het foutste kledingstuk in uw kast?

"Ik heb een mooie collectie thermisch ondergoed. Zeer handig, maar geen zicht."

Met wie wil u nooit op een onbewoond eiland belanden?

"Een extremist."

Wie of wat doet u groen uitslaan van jaloezie?

"Een vriend van mij maakt mooie meubels. Eer ik een Ikea-kast in elkaar heb gestoken, heeft hij al een hele bibliotheek ontworpen en uitgevoerd. Ik kan dus opkijken naar iemand die iets moeilijk er heel simpel kan laten uitzien. Dat is talent en ook een quote van Brusselmans die ik vaak citeer."

Welk ritueel moet voor u blijven bestaan?

"Moeilijk. Voor dat behoud zijn er al liters bloed gevloeid."

Voor wat zou er een mogen uitgevonden worden?

"Een goed en persoonlijk avondritueel zou bevorderlijk zijn voor de slaapkwaliteit. Zou een glas wijn erbij horen?"

Wat of wie kan u tot tranen toe beroeren?

"Sociale miserie, in de breedste zin van de woorden. Ik krijg het moeilijk bij zo goed als elke film van de gebroeders Dardenne. Of als ik zwervers zie. Of kinderen die gepest worden. Onlangs bezocht ik sloppenwijken in Colombia. Ik heb echt vuiligheid gezien. Ik ben er lang slecht van geweest. Een ware les in nederigheid en dankbaarheid."

Bent u bijgelovig? Hoe dan of waarom echt niet?

"Ik hou soms hout vast. En ik hou de theaterregels in acht, zoals niet fluiten op de scène. Of het niet uitspreken van een bepaalde titel van een stuk van Shakespeare, ook wel gekend als The Scottish Play. Een vriendin van mij stuurt me die titel voor elke première wel twintig keer door, maar ik ga hem nu niet uitspreken. Met heel mijn ratio weet ik dat het nergens op slaat, en toch doe ik het."

Welke adjectieven zijn u op het lijf geschreven?

"Opgejaagd, mezelf te veel opjagend, sympathiek, zot, piekerend en vooruitziend."

Naamloze gebeurtenis (20-24/07) in NTGent Arca. Revue Romain hermixt (15-19/07) en Schoon ogen (15-23/07) in Minard.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234