Dinsdag 20/08/2019

Belgische filmcritici bekronen 'Syriana'

De Unie van de Filmkritiek UFK/UCC heeft haar Grote Prijs voor 2006 toegekend aan Syriana. Het was negen jaar geleden dat een Amerikaanse film won.

door jan temmerman

BRUSSEL l Het was al voor de 53ste keer dat de beroepsvereniging van Belgische filmcritici de onderscheiding uitreikte. Syriana is een Amerikaanse ecopolitieke thriller van scenarist-regisseur Stephen Gaghan met onder anderen George Clooney, Matt Damon en Chris Cooper.

Het juryrapport gewaagt van een kritische mozaïekfilm over oliebelangen in het Midden-Oosten die "de complexiteit van de huidige wereldpolitiek en -economie op intelligente en indringende wijze weergeeft".

Syriana werd indertijd gelanceerd met de slogan 'Everything is connected'. in deze ambitieuze, sublieme oliethriller lopen inderdaad veel verhaallijnen langs en door elkaar: van Texas tot de Golfstaten, van Genève tot China, van Kazachstan tot Marbella. Over de vreemde titel vertelde regisseur Gaghan indertijd aan De Morgen: "Dat woord heb ik enkele jaren geleden opgevangen vanuit conservatieve denktanks in de VS. Begin 2002 heerste daar een onstuimige sfeer: 'We gaan Irak binnenvallen! We zijn de heersers van het universum!'. Het idee was om de landkaart in het Midden-Oosten te hertekenen en een 'nieuw' land te ontwerpen dat uit Syrië, Iran en Irak zou bestaan. Maar die droom is snel gestorven."

Syriana haalde het in de eindstemming van de Franse film La tourneuse de pages van Denis Dercourt. Derde werd El laberinto del fauno/Pan's Labyrinth van Guillermo del Toro, daarna volgden nog The Squid and the Whale van Noah Baumbach en The Wayward Cloud van Tsai Ming Liang. De Grote Prijs wil niet zozeer de beste film van het jaar bekronen, maar wel de productie die "het meest heeft bijgedragen tot de verrijking en de uitstraling van de filmkunst". Het juryrapport omschrijft Syriana ook als "een voorbeeld van een heuglijke tendens in de Amerikaanse film: voor het eerst in lange tijd kwamen er in 2006 weer veel Amerikaanse films uit die het verstand van de kijker aanspreken en die kritische vragen durven te stellen". Tijdens het jaarlijkse debatdiner waren zeven stemrondes nodig om een winnaar te bepalen, waarbij de discussie in essentie draaide om grote Amerikaanse producties tegenover de kleinere Franse film La tourneuse. Dat Syriana niet bepaald een typische kaskraker uit de VS is, gaf daarbij uiteindelijk de doorslag.

Het was al van Lone Star van John Sayles uit 1997 geleden dat er nog eens een Amerikaanse film bekroond werd met de Grote Prijs van de UFK. Vorig jaar ging de prijs naar Bin-Jip van de Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk. Het jaar voordien won ook al een Koreaanse film, de wraakthriller Old Boy van Park Chan-wook. In 2004 werd La meglio gioventù van Marco Tullio Giordana bekroond.

De UFK/UCC had eind december al de André Cavensprijs voor beste Belgische film van het jaar toegekend aan Vidange Perdue van de Vlaamse regisseur Geoffrey Enthoven. In 2005 kreeg L'Enfant van de gebroeders Dardenne de Cavensprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden