Maandag 14/10/2019

Belgische fantast doet Reims bruisen

De tentoonstelling van Honoré d'O (Oudenaarde, °1961) in de Frac in Reims veroorzaakt een adembenemende artistieke ervaring. Honoré d'O is een fantast die eigenlijk geen blijf weet met zijn overdosis creatieve energie.

Reims / Van onze medewerker

Luk Lambrecht

Meestal overdondert hij zijn publiek met een kakafonie van weliswaar goed in elkaar gemonteerde, geplaatste en gehangen objecten die op zich niet veel meer voorstellen dan gevonden dingetjes uit onze dagelijke levenssleur. Honoré d'O licht het banale uit zijn vertrouwde context en jongleert ermee tot dat het allemaal een bezwerende en tegelijk speelse en ontwapenende poëzie uitstraalt. Het bricoleren, het in elkaar knutselen/frutselen van iets en nog iets en dat alles in een spannende dialoog laten treden: dat is de helende methode waarmee Honoré d'O ons als een prettig gestoorde watcher van de ons omringende wereld opnieuw de ogen wagenwijd de kost doet geven. In Reims wordt de energie deze keer prachtig gedoseerd in een aantal fases waarin het werk aan de inkom bijvoorbeeld heel arm en minimaal oogt om daarna uit te monden in een explosie van een overdadige objecteninstallatie om daarna opnieuw 'stil' terug te vallen tot heel sobere installaties waarin fantastisch video's te zien zijn.

De tentoonstelling begint memorabel. Tableaux van piepschuim uit het begin van de jaren '90 hangen hier als verstilde relicten waarin het stof en het vuil de witte op elkaar gekleefde stukken piepschuim een subtiel patina verlenen. Hier in de buurt wordt op een met touwen omhoog gehese scherm de sublieme video You may use my picture, Sherpa Shangram geprojecteerd. Hier wordt de gemonteerde neerslag getoond van de reis die de kunstenaar ondernam naar Nepal. Beelden van de expeditie worden in een hels tempo ingewisseld met beelden van gewone maar bewegende objecten. Deze film is een ode aan het kijken, het genieten, de natuur en bovenal aan de creativiteit die een mens staande houdt.

Achter een muurtje, dat ook net zoals alle andere naden van de muren voorzien is van kadrerende witte watten, hangt daar moederziel alleen het werkje je vous salue Marie. Een versleten keukenhanddoek wordt samengehouden met een kroon van een fles champagne en meteen wordt een banaal stuk textiel omgetoverd tot een haast sacraal meesterwerkje. Ziekenhuisbedden en ander medisch materiaal nemen in zijn installaties een centrale plaats in; na een kleine hartingreep lijkt de kunstenaar de kunst en de medische entourage te gebruiken als onderliggende metaforen voor creativiteit en mentale genezing. Je kunt hier zelfs video's bekijken terwijl je schommelend relaxt in een zwevend ziekenhuisbed. Buiten hangen twee steentjes met medische tape als een hartje aan elkaar; ze zweven aan een bijna onzichtbaar draadje dat god weet waar en ergens aan de hemel hangt... Reims bruist nu van champagne én van de kunst van Honoré d'O.

WAT: Werk van Honoré d'O: WAAR EN WANNEER: Nog tot 22 april (van dinsdag tot zondag van 14 tot 18 uur) in Frac Champagne-Ardenne, 1 Place Museux in Reims. Inlichtingen: (0033/3/26.05.78.32 Edition Bureau d'art et de la Recheche gaf een klein mooi boekje uit met een aantal teksten van Honoré d'O. Dit interessante kleinood is verkrijgbaar in de betere (kunst)boekhandel.ONS OORDEEL: Honoré d'O is een fantast die geen blijf weet met zijn overdosis creatieve energie.

Het bricoleren van iets en nog iets en dat alles in een spannende dialoog laten treden: dat is de helende methode van Honoré d'O

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234