Zondag 20/10/2019

Belgische Europarlementsleden reageren verdeeld

De Belgische leden van het Europees Parlement reageren verdeeld op het witboek van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, met zijn vijf scenario's voor de toekomst van Europa.

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld) wil alleen weten van meer samenwerking tussen de lidstaten. "We moeten de zaken efficiënter doen en meer samen doen." Hij pleit voor een Europese oplossing voor de migratiecrisis en betreurt het uitblijven van een echte Europese bankenunie en een digitale eenheidsmarkt. "

Sander Loones (N-VA) is tevreden dat Juncker een scenario op tafel legt waarbij de EU zich zou terugplooien op haar interne markt. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat de Europese Commissie een scenario met 'minder Europa' op tafel legt".

Wel mist hij maatregelen na de Britse wake-upcall. "Waar blijven de voorstellen om de Europese begroting vandaag al af te slanken, nu het VK de Europese begroting niet langer zal spijzen?"

Kathleen Van Brempt (sp.a) is ontgoocheld en noemt het witboek "niet meer dan een debatnota". "Nergens biedt het oplossingen voor de grote uitdagingen waar Europa voor staat, namelijk sociale afbraak en sociale dumping, groeiende ongelijkheid, groeiend nationalisme en populisme (...), grote stromen vluchtelingen en de aanpak van klimaatverandering.". Voor de sociaaldemocraten is scenario vijf - een verdieping van de samenwerking - de enige goede.

Ook Tom Vandenkendelaere (CD&V) pleit daarvoor. "Maar niet iedereen kan of wil mee in bad. Daarom: een transparante en efficiënte Unie met 27 waar het kan, en enkel met wie mee wil als het moet."

Bij Groen betreurt Bart Staes dat Juncker "in de geschetste, vage toekomstscenario's helaas de Europese burgers en de nood aan democratische vernieuwing en innovatie vergeet". Hij mist een echte breuk met het "doorgeslagen marktdenken".

Afgeslankt

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) tot slot mist een zesde scenario, "namelijk dat van een ordelijke opdeling van de eurozone en een scenario waarbij bevoegdheden opnieuw naar de lidstaten terugvloeien". "Het is nochtans het ultieme scenario om te komen tot een afgeslankte en vrijwillige Europese intergouvernementele samenwerking."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234