Dinsdag 22/06/2021

Belgische eieren zijn veilige eieren

Het fipronilverhaal domineert momenteel de eierrekken in België, Nederland en Duitsland. Voedselagentschappen blazen warm en koud. Hoe zit dat nu eigenlijk met die 'sjoemeleieren'?

1 Wat is fipronil en hoe is het in de eieren terechtgekomen?

Fipronil is een insecticide dat vooral wordt gebruikt in producten tegen vlooien, teken en mijten. Perfect legaal voor huisdieren, maar verboden in de pluimveesector. Twee weken geleden werd bekend dat inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) fipronil hadden aangetroffen in enkele eieren. Op die manier kwam het bedrijf Poultry-Vision uit het Kempense Ravels, dat reinigings- en bestrijdingsmiddelen levert, in het vizier. Zij zouden een legaal product, normaliter gebruikt om bloedluizen in stallen tegen te gaan, hebben gemengd met fipronil. Vervolgens liep het spoor naar de Nederlandse bloedluisbestrijder Chickfriend.

2 Is het schadelijk en vanaf welke dosis?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als 'matig toxisch'. Het levert dus niet meteen een direct gevaar op voor de volksgezondheid en kan enkel bij grote hoeveelheden leiden tot schade aan de nieren, lever of schildklier. De risicodrempel wordt vastgelegd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), die bij proefdieren test tot op welk punt een dosis net geen schade oplevert. Die waarde wordt als veilige voorzorgsmaatregel gedeeld door honderd. De risicodrempel is dus vrij streng en is vastgelegd op een dagelijkse inname van 0,0002 milligram fipronil per kilogram lichaamsgewicht of een eenmalige inname van 0,009 milligram per kilogram.

3 Welke maatregelen hebben onze Belgische supermarkten getroffen?

Zowel Albert Heijn, Colruyt, Delhaize, Carrefour als Aldi hebben eieren uit de rekken gehaald. Het gaat, zo benadrukken de supermarktketens, om preventieve maatregelen nadat er een lichte concentratie fipronil was aangetroffen. Er bestond echter bij geen enkele keten gevaar voor de gezondheid.

Albert Heijn België volgde de Nederlandse Albert Heijn en haalde 25 van de 38 eiersoorten uit de rekken. Bij Colruyt ging het om de eieren van twee leveranciers, die uit de handel werden genomen. Carrefour greep één keer uit voorzorg in en beklemtoont dat het om "een zeer laag aantal eieren ging". Delhaize stelt dan weer dat het FAVV afgelopen woensdag vroeg om dozen van twaalf mediumeieren van het huismerk 365 niet langer te verkopen. Alle andere eieren in de winkels zijn niet betrokken.

Lidl maakt geen melding van een ingreep. Aldi België haalde twee weken geleden uit voorzorg de eieren van één leverancier uit de verkoop, maar acht een algemene preventieve ban van eieren "momenteel niet nodig".

4 Waarom ontstaat er in Nederland en Duitsland meer onrust?

In sommige Nederlandse eieren is een fipronilgehalte vastgesteld dat volgens de Europese voorschriften een direct gevaar voor de volksgezondheid betekent. Daarom worden de codes van betrokken loten in Nederland gecommuniceerd tot op het niveau van de consument, zodat die de schadelijke eieren kan terugbrengen naar de winkel ter vernietiging.

"Gezien de aangetroffen concentraties in België lager liggen, is er hier van zo'n terugroepactie bij de consument nog geen sprake", stelt woordvoerder Katrien Stragier. "In Duitsland gebeurt dat wel, omdat het veel eieren invoert vanuit Nederland. In België hebben we tot nu toe via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet de melding gekregen dat er zich Nederlandse eieren met zo'n gevaarlijk fipronilgehalte in onze winkelrekken bevinden."

5 Mag ik nog eieren eten?

Wie toch per ongeluk een besmet ei naar binnen zou werken, kan op beide oren slapen. Toxicologische experts zijn het erover eens dat de vastgelegde maximumwaardes op zijn zachtst gezegd voorzichtig zijn. Zelfs bij een geval waar de dosis honderden keren hoger lag dan in de Nederlandse eieren, was de schade beperkt tot hoofdpijn en duizeligheid. Ook het FAVV bevestigt dat er in ons land geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234