Zondag 28/02/2021

Belgische dopingdokter Geert Leinders opnieuw in opspraak

Opnieuw heeft een ex-renner van Rabobank gesproken over georganiseerd dopinggebruik bij de Nederlandse wielerploeg. De Belgische arts Geert Leinders zou daarin de spilfiguur zijn geweest.

"De eerste keer dat ik bij Geert Leinders kwam, vertelde hij me dat ik in twee jaar tijd naturel naar een hoog niveau zou worden gebracht. Daarna zouden we gaan pieken. Toen ik vroeg wat hij daarmee bedoelde, antwoordde Leinders: "daar kom ik nog wel op terug.'"

Dat is de getuigenis van een oud-Rabobankrenner aan de Nederlandse openbare omroep. "Ik wist meteen dat ik daar nooit aan zou meedoen. Ik dacht - heel naïef - dat ik het op talent zou redden, maar dat bleek een misvatting", getuigde de ex-renner.

"Er werd ook openlijk over doping gesproken binnen de ploeg. Ploegmaten vroegen dan aan elkaar 'hoeveel water ze hadden gedronken'. Eerst snapte ik daar niets van, later wel natuurlijk." Michael Boogerd zou volgens de ex-renners een van de renners zijn geweest die het niet kon redden zonder de wondermiddelen van dokter Leinders.

Leinders werkte jarenlang voor de Rabobankploeg, waaruit hij zich in 2009 terugtrok, al dan niet gedwongen door de affaire rond Michael Rasmussen. Twee jaar later keerde hij terug bij de Sky-ploeg die op afroep een dokter nodig had. Daarmee begonnen de problemen.

In de laatste Tour was Leinders nergens te bekennen en toch dook zijn naam op toen er vraagtekens werden geplaatst bij de dominantie van de Britten. De kwestie daarbij was dat Sky uitgesproken tegen doping in het wielrennen is. Maar wat had Sky dan te zoeken bij een figuur als Leinders, die daarover allesbehalve uitgesproken is? "Zero tolerance is politiek. Dat heeft niets met wielrennen te maken", zei hij ooit in een interview.

Lid van de directie

Die genuanceerde houding kwam tijdens de Tour dus als een boemerang bij hem terug. Gevolg was dat Sky een einde maakte aan de samenwerking met Leinders.

Daarmee was de kous nog niet af. De sportarts werd in 2012 ook nog eens door het verleden ingehaald. In meerdere publicaties is hem een centrale rol toegedicht in gestructureerd dopinggebruik bij Rabobank. Wielrenner Levi Leipheimer legde een belastende verklaring af in het Amerikaanse onderzoek naar de praktijken van Lance Armstrong. In 2002 maakte Leipheimer de overstap van US Postal naar Rabobank. Hij zou in de daaropvolgende seizoenen zijn verboden middelen rechtstreeks van Leinders hebben gekregen.

En zo dreigt een door velen gewaardeerde sportarts na een carrière van een kwarteeuw de geschiedenis in te gaan als een gifmenger.

Feit is dat Leinders binnen de organisatie van de Rabobankploeg een essentiële rol speelde en door renners op een voetstuk werd geplaatst. Typerend was de reactie van Sven Nys op de recente berichtgeving. "Ik ken Geert als een eerlijke vent met wie ik altijd correct heb gewerkt. Hij is heel belangrijk geweest voor mijn carrière", zei Nys.

De rol van Leinders beperkte zich niet tot medische handelingen. Hij was een vertrouwensman van veel renners en bepaalde hun trainingen. Als je Michael Boogerd en Erik Dekker destijds hoorde praten over de rol van Geert Leinders rees al snel de vraag: wie heeft bij Rabo eigenlijk de leiding? Niet voor niets was hij jarenlang lid van de directie.

Geruisloos

Typerend in dat verband was de Tour de France van 1999. Een jaar eerder was het peloton uiteengespat door politie-invallen en aanhoudingen op verdenking van doping. Rabobank nam het zekere voor het onzekere. De medicatie werd tot een minimum beperkt en Leinders bleef thuis. Het werd de rampzaligste Ronde van Frankrijk in de zeventien keer dat de ploeg vertegenwoordigd was. Boogerd wist achteraf waaraan het had gelegen: geen Leinders.

De 55-jarige Geert Leinders, die medicijnen studeerde aan de universiteit van Leuven, was van jongs af aan gegrepen door het wielrennen. Zijn vader was sportarts en hij wilde niets liever dan in zijn voetsporen treden. Peter Post haalde Leinders in 1992 bij zijn ploeg. Vier jaar later betrok Jan Raas hem bij het Rabobank Wielerplan.

Over Leinders deden toen al geruchten de ronde, maar Jan Raas stond altijd pal achter hem: hij zou nooit zover gaan om de gezondheid van renners op het spel te zetten. Zo geruisloos als Leinders zijn werk deed, zo geruisloos verdween hij naar de achtergrond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234