Maandag 08/08/2022

AchtergrondVolksgezondheid

Belgische chocoladeproductie valt stil door salmonella bij Barry Callebaut

De fabriek in Wieze, veruit de grootse productie-eenheid van chocolade ter wereld. Beeld AFP
De fabriek in Wieze, veruit de grootse productie-eenheid van chocolade ter wereld.Beeld AFP

Een salmonellabesmetting bij Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld, heeft een rijtje dominostenen doen vallen: chocoladeverwerkers als Guylian, Mondelez, Neuhaus en The Belgian Chocolate Group hebben hun productie (gedeeltelijk) stilgelegd omdat ze besmette chocolade hebben gekregen uit de fabriek in Wieze.

MAC

Pralineproducent Neuhaus en The Belgian Chocolate Group, een Kempens bedrijf dat chocoladerepen en pralines produceert voor supermarkten, kregen de besmette batches deze week aangeleverd. Een deel daarvan ligt nog in het magazijn, maar beide producenten waren ook al begonnen met de verwerking van sommige leveringen en konden daarom niet anders dan (een deel van) de productie stilleggen. Bij Neuhaus is er geen activiteit, net als bij Guylian, de bekende producent van zeevruchten. Mondelez (Milka en Côte d’Or) legde uit voorzorg 60 procent van de productielijnen stil, al lag de besmette chocolade daar nog onverwerkt in het magazijn.

Dat bekende verwerkers worden getroffen, was onvermijdelijk. Barry Callebaut is de grootste chocoladeproducent ter wereld: een op de vier chocoladeproducten bevat ingrediënten die bij Callebaut worden geproduceerd. Ons land is goed voor een vierde van de wereldwijde productie van Barry Callebaut en Wieze is veruit de grootste chocoladefabriek ter wereld. Toen ze daar maandag salmonella ontdekten - na zorgvuldige tracering bleek de besmetting op zaterdag 25 juni te zijn gebeurd - werden 73 producenten die besmette chocolade kregen toegeleverd, verwittigd.

Volgens woordvoerder Korneel Warlop is het de eerste keer dat de fabriek in Wieze wordt geconfronteerd met een salmonellabesmetting. “Wat nu is gebeurd, is uiterst zeldzaam. Het is nog niet eerder gebeurd dat we de volledige fabriek hebben moeten stilleggen. We werken met voedingsproducten en dan heb je altijd wel de kans op een contaminatie met een bacterie zoals salmonella. Daarom doen we voortdurend screenings en staalnames van elke vrachtwagen die hier binnenkomt.”

Woordvoerder Korneel Warlop in het magazijn van Barry-Callebaut in Lokeren, de grootste opslagplaats voor chocolade ter wereld. Beeld Geert De Rycke
Woordvoerder Korneel Warlop in het magazijn van Barry-Callebaut in Lokeren, de grootste opslagplaats voor chocolade ter wereld.Beeld Geert De Rycke

Opvallend is wel dat de besmetting via lecithine is gebeurd, terwijl cacao en melkpoeder een hoger risico vormen. Lechitine is een emulgator en brengt stoffen samen die van nature niet matchen. Denk aan water en vet: als je een druppel olijfolie in een glas water laat vallen, dan drijft die olie bovenop het water. Maar dankzij lechitine zullen die twee stoffen wel met elkaar mengen.

“Een besmetting met lecithine uit soja is wel uitzonderlijk”, zegt ook professor en microbioloog Frank Devlieghere van de UGent. “De ingewanden van dieren zijn de natuurlijke habitat van salmonella, maar de fecaliën van dieren verspreiden zich in de natuur en komen daardoor ook terecht op planten en in water. Daardoor kan salmonella overal voorkomen. Vaak is de besmetting secundair. Water raakt bijvoorbeeld besmet en dat water wordt dan gebruikt om te irrigeren en zo komt salmonella op het product terecht.”

Wereld valt (nog) niet zonder chocolade

De impact van de besmetting is meteen voelbaar bij de verwerkers, maar volgens Warlop dreigt niet meteen een tekort aan chocolade in de supermarkt. “Er is momenteel geen reden om te denken dat de wereld zonder chocolade zal vallen. De meeste van onze klanten hebben in hun bestellingen voldoende marge ingecalculeerd tussen bestellingen en leveringen. Het hangt natuurlijk af van hoelang dit gaat duren; wij hopen zo snel mogelijk opnieuw te kunnen opstarten.”

In Wieze werken 1.200 werknemers van wie ongeveer de helft instaat voor de productie. “Momenteel is iedereen nog aan de slag”, zegt Warlop. “Om de simpele reden dat we alles zo goed mogelijk willen voorbereiden met de schoonmaak van lijnen die worden vrijgegeven. Maar ook hier hangt alles af van de duurtijd en zullen we dagelijks moeten evalueren wat de impact is op het personeel.”

De fabriek in Wieze blijft wellicht minstens een week dicht. “We starten een onderzoek met als voornaamste prioriteit de bescherming van de consument”, zegt Hélène Bonte van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). “We kijken in de eerste plaats of er een risico is met producten op de markt en als dat zo blijkt, nemen we de nodige maatregelen. Barry Callebaut heeft zelf de productie stilgelegd, heropstarten kan alleen met de nodige garanties voor de voedselveiligheid.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234