Zaterdag 31/07/2021

Asielcrisis

Belgische bisschoppen: "Verhuur aan asielzoekers"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De Belgische bisschoppen en Caritas International lanceren een oproep aan "solidaire" huiseigenaars met de vraag hun woning of appartement te verhuren als opvangplaatsen voor asielzoekers. Vluchtelingenwerk Vlaanderen reageert tevreden.

"Vandaag dreigt een groeiend tekort aan individuele woningen voor asielzoekers", staat in een gezamenlijk persbericht van Caritas International en de Bisschoppenconferentie. "Daarom wil Caritas International een beroep doen op het solidariteitsgevoel van huiseigenaars. Wij vragen congregaties, parochies en de christelijke gemeenschap in de brede zin van het woord om na te gaan op welke manier ze aan deze oproep gevolg kunnen geven, zoals ook paus Franciscus ons uitnodigt om onze deuren te openen voor de medemens die op zoek is naar de bescherming van een staat", schrijven de Belgische bisschoppen.

Correcte huurprijs

De huizen en appartementen die gezocht worden moeten bewoonbaar zijn, met de nodige sanitaire voorzieningen en een kookhoek en voor minstens zes maanden beschikbaar. Caritas International neemt het beheer over tijdens de verhuurperiode: de organisatie betaalt een correcte huurprijs en staat garant voor het goede onderhoud van de woning.

"We kunnen momenteel de nodige sociale begeleiding verzekeren in Brussel, Mechelen, Antwerpen, Oostende, Luik, Seraing, Verviers en Charleroi", meldt het persbericht van de Belgische bisschoppen. "Maar buiten deze steden zoeken we nog woningen voor mensen die erkend zijn als vluchteling."

Vluchtelingenwerk Vlaanderen "blij"

"We zijn erg blij met deze oproep tot solidariteit met asielzoekers en vluchtelingen", zegt Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Caritas is een van onze zeven partners", zegt Els Keytsman. "Zij en wij zijn dag in dag uit op zoek naar veilige en betaalbare woningen om asielzoekers en vluchtelingen in onder te brengen. Wij zorgen dan voor de praktische uitvoering zoals de betaling of het verrichten van kleine klusjes om de woningen bewoonbaar te maken, als dat nodig is."

"Belangrijk vind ik ook dat ook de bisschoppen met hun geestelijk gezag de oproep ondersteunen en de mensen erop wijzen dat ze wel degelijk een belangrijke rol kunnen spelen bij de opvang van de vluchtelingen. Ook andere verantwoordelijken van religies doen op gezette tijden dergelijke oproepen. Zo wordt in moskeeën regelmatig onderstreept dat het de plicht is van de moslims om behoeftige mensen of minderbedeelden te helpen."

"En het hoeft ten slotte niet beperkt te blijven tot geestelijke verantwoordelijken die een oproep doen", besluit Els Keytsman. "Ook sociale organisaties of culturele verenigingen kunnen het verschil maken. Ik denk bijvoorbeeld aan het Davidsfonds dat in de kersttijd van 2013 de actie "U zijt wellekome, een kerstsamenzang" organiseerde waarbij de opbrengst naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen ging. Dat heeft toen meer dan 23.000 euro opgebracht. Met zo een mooie som kun je al veel doen voor de opvang van vluchtelingen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234