Donderdag 20/02/2020

Belgische bevolking nam in 2000 vooral toe door immigratie

Het bevolkingsaantal van de Europese Unie is in 2000 met 0,3 procent gestegen in vergelijking met 1999. De EU telt nu 377,6 miljoen inwoners. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat bekendmaakte. Ook in België werd het afgelopen jaar een stijging van het bevolkingsaantal waargenomen. Die stijging is vooral toe te schrijven aan de migratiebeweging in ons land.

België telde op 1 januari 2001 10.267.000 inwoners. Er werden in 2000 wel minder kinderen geboren dan in 1999, maar het geboortecijfer lag vorig jaar nog altijd hoger dan het sterftecijfer. De natuurlijke aangroei in ons land bedroeg vorig jaar één per duizend inwoners. De totale aangroei daarentegen kwam neer op drie per duizend inwoners, wat betekent dat de bevolkingsaangroei vooral het gevolg is geweest van immigratie. Ronny Lesthaeghe van het departement Sociologie van de Vrije Universiteit Brussel bevestigt dat. "De migratiebeweging is al sinds de helft van de jaren negentig verantwoordelijk voor het positieve bevolkingssaldo in ons land, en zal in de toekomst nog belangrijker worden.

"Toch is migratie belangrijker voor het positieve bevolkingssaldo van Italië en Spanje, waar de bevolking almaar sneller vergrijst en het vruchtbaarheidscijfer al jaren 1,2 kinderen per vrouw bedraagt. De zuiderse landen volgen wat dat betreft het voorbeeld van Duitsland, dat al sinds de jaren zeventig met een bijzonder laag vruchtbaarheidscijfer kampt", zegt Lesthaeghe. Het feit dat de Duitse scholen al om één uur 's middags uit zijn en er minder goede voorzieningen voor kinderen zijn, zou volgens Lesthaeghe het lage vruchtbaarheidscijfer kunnen verklaren. "En de eenmaking. Oost-Duitse vrouwen hadden voor de Wende gemiddeld 0,7 kinderen."

België, Oostenrijk en Nederland zijn de volgende landen waar migratie almaar belangrijker wordt voor een positief bevolkingssaldo. "Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden, Noorwegen en Finland zijn landen die absoluut geen migranten nodig hebben om hun bevolkingssaldo op peil te houden", gaat Lesthaeghe verder. "De Britten hebben hun tienerzwangerschappen en zijn al sinds de jaren tachtig recordhouders wat de vruchtbaarheid bij vrouwen betreft. De Scandinavische landen zijn altijd al kindvriendelijk geweest. Het hoge vruchtbaarheidscijfer van de Franse vrouwen valt iets moeilijker te verklaren. Waarschijnlijk is het iets cultureels. In Frankrijk zijn er bovendien meer samenwonende koppels die aan kinderen beginnen nog voor ze getrouwd zijn. Wallonië, met een vruchtbaarheidscijfer van 1,75 kinderen per vrouw, sluit wat dat betreft perfect bij Frankrijk aan. Vlaanderen heeft 'slechts' 1,5 kinderen per vrouw." (SS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234