Zaterdag 16/01/2021

Veiligheid

Belgische bedrijven zijn aantrekkelijke partij voor cybercriminelen

Beeld ANP XTRA

Belgische bedrijven zijn een aantrekkelijke partij voor cybercriminelen. Maar liefst 43 procent van de firma’s krijgt te maken met fenomenen als hacking, phishing en cyberafpersing. Zich hier deftig tegen wapenen doen heel wat ondernemingen dan weer niet.

Vias Institute heeft aan 273 kleine en grote bedrijven uit diverse sectoren gevraagd met welke vormen van criminaliteit ze te maken krijgen en wat ze doen om dit te voorkomen. De resultaten van de enquête werden in de veiligheidsbarometer gegoten, de eerste in zijn soort. Bedoeling is om de bevraging vanaf nu elk jaar te herhalen.

Uit de barometer blijkt dat ondernemingen vooral te maken krijgen met cybercriminaliteit, meer nog dan met beschadigingen, geweld of agressie. “In de twaalf maanden voor de bevraging werd 43 procent van de bedrijven het slachtoffer van cybercriminaliteit. Dat is verrassend veel”, zegt Maarten Swinnen van Vias Institute. “Cybercriminaliteit is een realiteit aan het worden. Dat werd al langer aangevoeld maar is nu voor het eerst aangetoond. Het is natuurlijk logisch dat criminelen zich vaker op het internet begeven. Meer en meer informatie wordt in clouds opgeslagen en ook andere activiteiten, zoals geldtransacties, gebeuren vaker online.”

Belgische bedrijven zien cybercriminaliteit als het grootste veiligheidsrisico voor de toekomst. Een derde van de organisaties (34 procent) verwacht er het komende jaar opnieuw slachtoffer van te worden. En toch is deze vorm van criminaliteit niet de meest ingrijpende. Slachtoffers zijn na de feiten vooral van slag als ze te maken kregen met zogenaamde offline criminaliteit en dan vooral met geweld of agressie. Maarten Swinnen: “Agressie en beledigingen komen veel harder binnen dan cybercriminaliteit. Dat komt omdat hier de fysieke integriteit van de werknemer of de bedrijfsleider wordt aangetast. Ze worden persoonlijk getroffen. Slechts 9 procent van de bedrijven geven aan dat cybercriminaliteit het meest ingrijpende feit van de voorbije twaalf maanden was, terwijl dit voor geweld of agressie 19 procent is. Sectoren zoals de gezondheidszorg zijn gevoeliger voor agressie en geweld. Ambulanciers, onthaalmedewerkers aan spoeddiensten, verzorgers in rusthuizen en verplegend personeel krijgen er meer mee te maken.”

Taak van overheid

Ondernemingen doen ook niet altijd aangifte bij de politie van de meest ingrijpende vorm van criminaliteit – 28 procent doet dit niet. “Omdat het toch niet helpt”, is het meest gehoorde argument. Of omdat ze de dader kennen en ze de zaak intern proberen te regelen. “Klacht indienen bij de politie is nochtans belangrijk, al was het alleen maar voor de statistieken. Enkel zo kan de politie de criminaliteit in kaart brengen en het beleid daarop afstemmen.”

Opvallend is ook dat heel wat bedrijven – vooral de kleinere – weinig tot niets doen om te vermijden dat ze slachtoffer worden van criminelen. Bijna de helft (47 procent) houdt weinig of geen tests op het vlak van veiligheid. Meer dan een derde (38 procent) zegt het gevoel te hebben onvoldoende voorbereid te zijn op veiligheidsrisico’s. “Hier is een taak weggelegd voor de overheid”, meent Maarten Swinnen. “Ook bij de sectorfederaties kunnen bedrijven te rade gaan om te informeren welke vormen van criminaliteit het meest voorkomen en hoe ze zich daartegen kunnen wapenen. Zo is het een kleine moeite om paswoorden regelmatig te veranderen maar het kan wel helpen om cybercriminaliteit tegen te gaan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234