Zondag 25/10/2020

Belgische bedrijven plunderen nog steeds

De groep-Forrest, een reeks Antwerpse diamantairs en vooraanstaande Belgische banken maken zich nog steeds schuldig of zijn medeplichtig aan het plunderen van Kongolese diamant, kobalt, germanium en andere natuurlijke rijkdommen. Dat staat in het eindrapport van het VN-panel dat de illegale exploitatie van de Kongolese grondstoffen bestudeert.

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Toen de Belgisch-Katangese zakentycoon George Forrest een maand geleden voor de parlementaire onderzoekscommissie Grote Meren verscheen, kon hij trots verklaren dat zijn naam nog nooit was genoemd in een rapport van de Verenigde Naties over Kongo. Dat argument ter zijner verdediging kan de zakenman niet langer inroepen. Het eindrapport van het VN-panel besteedt ruime aandacht aan de activiteiten van Forrest. Tegen twee van zijn bedrijven, Entreprise General Malta Forrest en Group George Forrest, vraagt het VN-panel de toepassing van financiële restricties. Voor de man zelf geeft het panel als aanbeveling dat hem een reisverbod en financiële restricties zouden worden opgelegd. Op die lijst van personen die een dergelijke sanctie riskeren, prijkt de naam van Forrest naast die van notoire wapensmokkelaars en onderwereldfiguren als Victor Bout en Sanjivan Ruprah.

Volgens het VN-panel staat Forrest momenteel aan het hoofd van de winstgevendste mijnbouwgroep in Kongo, maar ontvangt de Kongolese overheidsmijnbouwfirma Gécamines hiervan "slechts een minimaal voordeel". Voor de exploitatie van de reusachtige terril in Lubumbashi bijvoorbeeld voorziet het contract tussen Forrest en diens Amerikaans-Finse partner dat Gécamines geen cent krijgt van de opbrengst van het germanium dat in de Big Hill wordt gevonden. Er zit een voorraad van 3.000 ton in de afvalhoop, goed voor een actuele marktwaarde van meer dan 2 miljard dollar.

Forrest, die kan rekenen op "stevige steun van bepaalde politieke milieus in België", behoort volgens het rapport tot het "elitenetwerk" dat de plundering organiseert in het door de regering-Kabila gecontroleerde deel van Kongo. "Hij ligt aan de basis van de exploitatiecontracten die zijn afgesloten tussen privé-firma's en Gécamines. Forrest dankt zijn positie aan zijn banden met de Kongolese overheid. Een van zijn ondernemingen produceert en verkoopt militair materieel. Sinds 1994 is hij voor honderd procent aandeelhouder van de Belgische groep New Lachaussée, de belangrijkste fabrikant van patroonhulzen, granaten en lichte wapens." Het feit dat Forrest van eind 1999 tot midden 2001 door president Kabila werd aangesteld als topman van Gécamines, terwijl zijn eigen bedrijven nieuwe contracten afsloten "met de duidelijke intentie de activa van Gécamines aan te wenden voor zijn persoonlijk gewin", noemt het VN-panel onomwonden een "flagrant geval van belangenvermenging".

Voorts wordt Forrest verweten dat hij van zijn dominante positie in de mijnprovincie Katanga misbruik maakt om andere potentiële investeerders buiten de deur te houden. Als voorbeeld verwijst het rapport naar de Canadese groep Kinross Gold, die tot 1 miljard dollar wilde investeren in de ontginning van koper en kobalt, "wat verhinderd werd door Forrest en hoge Kongolese ambtenaren". Pas nadat Kinross een samenwerkingsverband aanging met Forrest, en dus een deel van de potentiële winst aan hem afstond, kon de Canadese groep in Katanga aan de slag gaan.

Zowel vanuit het door de regering gecontroleerde gebied als in de zones die bezet worden door het Rwandese en Oegandese leger en hun bevriende rebellenbewegingen zijn volgens het VN-rapport clans van Libanese diamantsmokkelaars actief, die bloeddiamant opkopen en verhandelen in Antwerpen. De lijst van bedrijven tegen dewelke het VN-panel financiële restricties aanbeveelt, bevat dan ook vier in Antwerpen gevestigde diamanthandelaars: Ahmad Diamond Corporation, Asa Diam, Sierra Gem Diamonds en Triple A Diamonds. Die informatie stemt overeen met het recente rapport van Ipis-onderzoeker Tim Raeymaekers, waarin wordt beschreven hoe conflictdiamanten uit Kongolees rebellengebied naar Antwerpen werd gesmokkeld (DM 08/10). Dit laatste circuit staat onder controle van de Victoria-groep, een netwerk van hooggeplaatste Oegandezen, Kongolese rebellenleiders en Libanese diamanthandelaars.

Omdat voor smokkel of plundering van bodemrijkdommen een beroep werd gedaan op Belgische banken zoals Belgolaise, BBL en Fortis, vermeldt het VN-rapport hen in een lijst van bedrijven die volgens het panel de Oeso-richtlijnen voor multinationale ondernemingen hebben overtreden.

Eindrapport van VN-panel besteedt ruime aandacht aan de activiteiten van George Forrest

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234