Zondag 26/06/2022

Belgische banken draaien weer rondje op fraudemolen

Banken

Forfaitaire buitenlandse belasting

Massale huiszoekingen van Brussels gerecht

De Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen liet gisteren zo'n honderd rijkswachters inzetten voor 21 huiszoekingen bij financiële instellingen en op privé-adressen van bankiers. De onderzoekers stapten onder meer af bij Dexia, Artesia Banking Corporation, KBC en Axa Royale Belge. Bij Axa werd het bureau doorzocht van Alfred Bouckaert, een voormalige topman van Crédit Lyonnais België. Tegen Axa zelf moesten de onderzoekers geen materiaal verzamelen. Tien mensen werden ondervraagd, maar niemand werd aangehouden.

Met de huiszoekingen verzamelde Van Espen bijkomend materiaal in zijn al jaren aanslepende dossier van de 'forfaitaire buitenlandse belastingen' (FBB). De FBB gaf Belgische belastingplichtigen die in het buitenland roerende voorheffing betaald hadden, recht op een forfaitair belastingkrediet van 15 procent. Daarmee wilde de wetgever vermijden dat Belgische belastingplichtigen twee keer belastingen moesten betalen. Maar handige bankiers gebruikten de FBB-techniek eind jaren tachtig massaal om belastingen te ontduiken. Zo kochten ze in het buitenland obligaties aan waarop ze minder dan 15 procent, of helemaal geen, roerende voorheffing moesten betalen. Dat gaf hen in België toch nog recht op de forfaitaire aftrek van 15 procent. Tegelijk ontstond in landen als Gibraltar zelfs een trafiek in valse aankoopbewijzen, waardoor de bankiers de belastingaftrek konden claimen zonder ooit een obligatie gekocht te hebben.

De FBB-techniek werd door de wetgever in 1990 onwettelijk verklaard. In 1995 startte Van Espen een onderzoek naar de FBB-routes van de Belgische banken. Hij ontdekte meteen massaal geknoei bij de Antwerpse spaarbank Anhyp, de pionier van de zogenaamde Uruguay-route. Daarbij werden Paul Ureel en Edmond de Bellefroid, kaderleden die de constructie uitgedokterd hadden, aangehouden. Het onderzoek tegen Anhyp begon met een uiterst gedetailleerde en gedocumenteerde klacht van de BBI, die berekende dat de fiscus met die techniek voor 6 tot 8 miljard frank om de tuin werd geleid. Kort na een huiszoeking bij Anhyp nam topman baron Claude de Villenfagne de Vogelsanck ontslag, waarna de bank in een moeilijke periode van herstructureringen verzeilde. Ureel en De Bellefroid verhuisden onlangs naar Argentinië en alles lijkt erop te wijzen dat ze zullen ontsnappen aan gerechtelijke vervolging. Begin dit jaar stelde Van Espen ook Philippe Romagnoli in beschuldiging, de vroegere voorzitter van het directiecomité van Paribas België.

In een telefonische toelichting preciseerde Van Espen gisteren dat hij liet zoeken naar dossiers die allemaal betrekking hebben op de jaren negentig, toen de FBB-techniek al illegaal was. Hij hoopt vooral dat de huiszoekingen materiaal opleveren tegen het vroegere Paribas, het vroegere Indosuez en Crédit Lyonnais België (nu Deutsche Bank Belgium). Van Espen zei niet of en wanneer hij op basis van het nieuwe materiaal bijkomende aanhoudingen zou verrichten.

Tot op heden werd geen van de personen die werden opgepakt onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De huiszoekingen hebben te maken met een gerechtelijk onderzoek naar feiten van schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, oplichting, valse jaarrekeningen en fiscale fraude, die zouden gepleegd zijn in het kader van fiscale verrichtingen met gebruik van het forfaitaire gedeelte van de buitenlandse belasting.

Het fraudemechanisme zou erin bestaan kunstmatig roerende inkomsten van buitenlandse oorsprong te creëren door fictieve investeringen van zeer grote bedragen in het buitenland, ten einde te kunnen genieten van een proportionele belastingvermindering (15/85 of 20/80). Dat gebeurde enkel met het oog op het verminderen of tenietdoen van door banken of bedrijven verschuldigde belastingen. Een honderdtal rijkswachters van de BOB van Brussel werd ingezet voor de huiszoekingen. Daarbij werden ook heel wat documenten in beslag genomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234