Donderdag 28/10/2021

Belgische arts en Nederlandse verpleegkundige verkeren in goede gezondheid na tien dagen gijzeling

Somalische ontvoerders laten medewerkers van AZG vrij

De Belgische arts en Nederlandse verpleegkundige van Artsen Zonder Grenzen (AZG) die tien dagen geleden in Somalië door gewapende mannen ontvoerd werden, zijn vrijgelaten. Het duo verkeert in goede gezondheid en werd goed behandeld zijn door de kidnappers.

door lotte beckers

BRUSSEL l AZG benadrukt dat er geen losgeld betaald is voor de twee. 'Het is dankzij bemiddeling van de lokale gemeenschap dat we onze medewerkers hebben vrijgekregen.'

"We zijn vrij nu", kon Jorgen S., de Belgische arts, enkele uren na zijn vrijlating telefonisch bevestigen aan persbureau Reuters. Samen met zijn Nederlandse collega Kees K., medisch coördinator, werd Jorgen op 19 april ontvoerd in de regio Bakool, tussen Radbhure en Hudur. Ze kwamen terug van een medische supervisie in Radbhure toen ze verrast werden door een gewapende bende. Na tien dagen zijn ze nu vrijgelaten. "We zijn opgevangen door stamoudsten en leden van het lokale bestuur. Natuurlijk zijn we blij", aldus Jorgen.

Tien dagen bush

De twee zouden in goede gezondheid verkeren. "Ik voel me goed, uitstekend. Wat moe, maar dat is logisch na tien dagen in de bush rond te zwerven en gekidnapt te zijn", aldus de Nederlander in een telefonische reactie.

De twee werden meteen naar Nairobi gebracht, vandaar komen ze terug naar huis. "Ze zullen hier medisch nagekeken worden en mogen rekenen op psychologische bijstand. Want zo'n ontvoering, daar ga je niet licht over", zegt Michel Peremans van AZG.

AZG betaalde geen losgeld voor de vrijlating. "Dat past niet bij ons beleid", klinkt het. Het was vooral de lokale gemeenschap die zich inzette voor de vrijlating, aldus Peremans. "De vrijlating van onze collega's werd mogelijk gemaakt dankzij de indrukwekkende steun van de lokale gemeenschappen en leiders in Bakool en Bay, en in andere delen van Somalië", vertelt Dag Horntvedt, landverantwoordelijke voor Somalië. "Hun spontane mobilisatie om onze collega's vrij te krijgen heeft het verschil gemaakt."

Stamleider Hassan Mohammed zei dat hij samen met andere leiders dagenlang met de ontvoerders had onderhandeld over de vrijlating van de Europese hulpverleners, zonder voorwaarde. In eerste instantie hadden de ontvoerders een miljoen dollar geëist, later werd dat vier miljoen. Wie de daders precies zijn, daar heeft AZG voorlopig het raden naar. "We weten niet wie de gewapende bende is en wat hun motieven zijn. Al vermoeden we dat ze toch vooral op geld uit waren."

Lokale gangsters

Sjeik Aden Yare van de islamitische groep al-Shabaab onderhandelde mee met de bende. Hij controleert het gebied waar de twee artsen werden ontvoerd, en volgens hem gaat het om lokale gangsters die niet tot een groep behoren. "Dit zal niet meer gebeuren", zegt Aden Yare. De hulp van de lokale bevolking illustreert volgens Peremans hoe broodnodig AZG is in de regio "De bevolking is erg afhankelijk van onze steun, ze is helemaal niet opgezet met dit soort ontvoeringen." De Somalische professor Ibrahim Muse Herow, lid van Bay and Bakol Scholars' Council, had enkele dagen geleden al opgeroepen tot de vrijlating van de AZG-medewerkers. Hij wees erop dat het net deze mensen zijn die de bevolking uit de regio helpen.

AZG is dan ook helemaal niet van plan zich terug te trekken uit de regio. "Begin 2008 zijn drie van onze medewerkers in Somalië gedood. Daarom hebben we er geen permanent internationaal team meer", legt Peremans uit. "We hebben er momenteel wel 1.500 lokale medewerkers, de twee medewerkers waren er tijdelijk voor een supervisieopdracht. Maar we behouden onze activiteiten in de regio."

In Bakool heeft de organisatie een gezondheidscentrum, dat naar schatting een kwart miljoen mensen bedient. Daarom is AZG ook bijzonder boos over de ontvoering. "De nood is er enorm hoog. Dit soort acties ondermijnt onze inspanningen voor de lokale bevolking, die erg afhankelijk is van internationale humanitaire hulp."

Naar schatting 3 miljoen mensen, de helft van de Somalische bevolking, is afhankelijk van voedselhulp, na jaren van politieke stabiliteit. Maar de regio is erg onveilig voor humanitaire hulpverleners. Volgens de Verenigde Naties werden er vorig jaar 35 humanitaire werkers gedood, 26 werden ontvoerd.

Michel Peremans (AZG):

De bevolking is erg afhankelijk van onze steun. Ze is helemaal niet opgezet met dit soort ontvoeringen

n Volgens woordvoerder Michel Peremans van Artsen Zonder Grenzen België werd er geen losgeld betaald voor de vrijlating. 'Dat past niet bij ons beleid.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234