Zaterdag 18/01/2020

vacature.com

Belgische arbeidsmarkt in 2030: klassieke technici en bedienden met uitsterven bedreigd

Werknemers krijgen steeds meer het gezelschap van cobots; robots die samenwerken met mensen. Beeld Shutterstock

Het cliché wil dat vooral ingenieursIT’ers en andere hooggeschoolden profiteren van de digitalisering. Toch blijft er ook een sterk aanbod van werk voor laaggeschoolden. Middengeschoolde jobs komen wel vaak in de gevarenzone.

Omgaan met de digitalisering vergt specifieke kennis en vaardigheden. Bijscholing is een van de sleutels om die te verwerven. En op dat vlak ziet het plaatje er voor laaggeschoolden volgens Sofie Cabus (KU Leuven HIVA) niet zo rooskleurig uit. “Ik ben niet erg optimistisch als het gaat over de bereidheid van bedrijven om te investeren in hun laaggeschoolde medewerkers. Ze zullen hen wel baanspecifieke skills aanleren, maar ook daarmee is een laaggeschoolde onvoldoende klaar voor de gedigitaliseerde economie. Daarvoor is meer algemene vorming nodig, maar daarin investeren bedrijven niet graag. Ze vrezen immers dat werknemers na zo’n opleiding naar een ander bedrijf kunnen overstappen. En zelfs als een bedrijf er wel in investeert, zien laagopgeleide werknemers er vaak zelf het nut niet van in.”

Toon me alle huidige vacatures in techniek en productie

Cobots en virtual reality-brillen

Toch blijft de vraag naar laaggeschoolde arbeid overeind in de digitale economie. Vaak vereist die immers menselijke inzet, signaleert VDAB-topman Fons Leroy. “Het gaat dan niet over de routinematige taken, wel over jobs waarin menselijke kwaliteiten doorslaggevend zijn. Je vindt ze in allerlei sectoren.” De zorg is daar een voor de hand liggend voorbeeld van, met de stijgende vraag door onder meer de vergrijzing. Maar ook in technische sectoren blijven laaggeschoolden nodig. 

Werknemers krijgen daarin het gezelschap van cobots, robots die samenwerken met mensen, stelt Jeroen Franssen (lead expert talent en arbeidsmarkt bij Agoria). “Het zijn mensen die de cobots moeten instellen en corrigeren. Daarvoor hoef je zeker geen programmeur te zijn. Ook met een beperkte scholing en wat aanleg kan je dat.” Hij ziet bovendien hoe digitalisering werk net makkelijker maakt. “Neem nu de maatwerkbedrijven. Daar leveren mensen haast hoogtechnologisch werk af. Ze dragen bijvoorbeeld een virtual reality-bril die hen wijst waar ze in een magazijn een levering moeten ophalen.” Ook bij een bedrijf als Reynaers Aluminium, dat raam- en deursystemen ontwikkelt, betekent digitalisering niet dat laaggeschoolde medewerkers overbodig worden, vertelt CMO Michel Van Put. “Neem nu onze magazijniers. Hun werk is zo gevarieerd dat volledige automatisering niet efficiënt zou zijn. Maar door het gebruik van tablets kunnen we de picking-rondes wel veel efficiënter organiseren. Zo kunnen we met dezelfde mensen meer werk verrichten. En omdat we snel groeien, zoeken we zelfs nog nieuwe medewerkers.” Tegelijk zorgt de digitalisering ook voor een permanente vraag naar hooggeschoolden. “Wij bieden architecten en installatiebedrijven niet enkel een product aan, maar ook alle software om het te gebruiken. Dat vertaalt zich in de profielen die we zoeken. Ingenieurs blijven uiteraard nodig, al scholen we hen bij om met onze specifieke tools te werken. Maar we zoeken ook heel wat softwareontwikkelaars omdat we onze pakketten zelf ontwikkelen. En op vlak van marketing zoeken we mensen die ook kaas hebben gegeten van webdevelopment en digitale tools voor sales.”

In het volledige artikel - dat je gratis verder kan lezen op vacature.com - lees je waarom de “klassieke bedienden van gisteren” de meest bedreigde profielen op de arbeidsmarkt zijn.

Toon me alle jobs in techniek en productie

Lees ook:

Technische sector in gevaar? Er komen meer robots, maar ook meer jobs

Goed betaald én toekomstperspectief: vijf mooie jobs in techniek en productie

Technisch profiel? Deze bedrijven staan voor jou in de rij

Bronvacature.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234