Dinsdag 15/06/2021

Belgische andersglobalisten vruchteloos op zoek naar een andere wereld

Ngo's van de Bond Beter Leefmilieu tot Broederlijk Delen mobiliseerden zaterdag voor het Belgisch Sociaal Forum. Maar een succes werd het niet.

Brussel

Van onze medewerker

Stef Boogaerts

Als startplaats voor een zondagse betoging hebben de boulevards tussen de blinkende buildings in de Brusselse Noordwijk een stevige reputatie opgebouwd. Voor het tweede Belgisch Sociaal Forum bleek de lege en doodse wijk een minder gelukkige keuze. Want niet alleen de Brusselaars bleven er zaterdag massaal afwezig, ook uit de provincie was de opkomst niet alleen grotendeels Franstalig, ze was vooral ontgoochelend zwak.

Na een wat hortende start leek de Simon Bolivarlaan nochtans klaar voor een gezellige andersglobalistische namiddag. Ze waren er ook allemaal: de grote bewegingen, met de vakbonden en de grote Noord-Zuid-ngo's op kop, de vredesbeweging, de milieubeweging ook... Daarbovenop een bonte mengeling van allerlei bewegingen en organisaties die hun karretje met veel ijver aan de 'beweging voor een andere wereld' haken. Zoals de VUB-studenten van de Studiekring Vrij Onderzoek, die ageren tegen het Bologna-akkoord. Aan de sterke thema's en gestoffeerde discussies lag het alvast niet. Slecht gemobiliseerd, het concept is niet goed, de mensen zijn moe na de vredesbetogingen, waren de meest gehoorde verklaringen. Ann De Jonghe van Broederlijk Delen en Mieke Molemans, algemeen voorzitster van 11.11.11, pleiten er onomwonden voor om het volgende Belgisch Sociaal Forum in Vlaanderen te organiseren: koppelen aan het multigekleurde muziekfestival Mano Mundo in Boom. Voor de meesten is immers ook de concurrentie van onder andere de muziekfestivals Mano Mundo en Ten Vrede een reden voor de beperkte opkomst. Voor een regionalisering van het Belgisch Sociaal Forum wordt niet meteen gepleit, al geeft men toe dat een alternerende organisatie in Vlaanderen en Wallonië de facto op een bijna-regionalisering neerkomt.

Daarom zien de Franstaligen het absoluut niet zitten. Maar ook de Vlaamse milieubeweging zit niet op dezelfde lijn: "Het braderiegehalte is al meer dan hoog genoeg", zeggen Danny Jacobs van de Bond Beter Leefmilieu en JNM-voorzitster Liesbeth Janssens.

De tent waar gediscussieerd wordt over de privatisering van diensten (Gats) zit vol. "Logisch, daartegen hebben we de voorbije maanden succesvol actie gevoerd. Daar moeten we vandaag een krachtige stelling naar het beleid aan koppelen."

"Aan de mobilisatiekracht van de beweging ligt het niet", zegt Ludo De Brabander van vzw Vrede. "De mobilisatie voor de succesvolle antioorlogsbetogingen is voor een deel via dezelfde netwerken verlopen, en toen lukte het wel. De mensen zijn gewoon moe, na al die betogingen", vult Bart Demedts van 11.11.11 aan. "We hebben goed georganiseerd, maar niet gemobiliseerd."

Hoe moet het nu verder met de beweging? Dat vroeg ook staatssecretaris Eddy Boutmans zich af, die later op de avond zijn verkiezingsneus even door het venster stak. "Ik heb de indruk dat deze beweging niet echt beweegt, en dat zien de mensen ook." "Nochtans", zegt Jessie Van Couwenberghe van de ACV-dienst Internationale Betrekkingen, "heeft deze beweging wel een grote potentie. Maar we zijn veel te intellectualistisch bezig. We bereiken hier alleen wie intensief met deze thema's bezig is. We bereiken zelfs niet onze eigen achterban, laat staan het bredere publiek. Waar zaten vandaag de jongeren, de gezinnen met kinderen?"

"We moeten deze beweging zelfs nog uitbreiden, iedereen die verdrukt wordt door het huidige systeem hoort erbij", zegt Eric Goeman van Attac. "Ook de kleine zelfstandigen."

Iedereen kijkt dus naar iedereen, en dat is een beetje typisch voor een beweging die nog op zoek is naar haar eigen identiteit.

'Ik heb de indruk dat deze beweging niet echt beweegt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234