Zondag 25/09/2022

Belgische ambassade in Parijs is nu meer dan ooit 'La Cage aux folles'

Of dat gisteravond werd gevierd en hoe is niet bekend, maar de vaudeville omtrent onze ambassadeur in Parijs lijkt nu pas echt in een stroomversnelling te zijn gekomen.

door Douglas De Coninck

Parijs l De Raad van State maakte gisteren de afzetting van Belgisch ambassadeur Pierre-Dominique Schmidt ongedaan. Schmidt, meteen al terug op post, wil zich vandaag in één moeite door laten benoemen voor een andere topfunctie in Parijs.

Een verrassing is het arrest van de Raad van State niet echt. Vrijdag al adviseerde auditeur Beeckman de Craylo om de schorsing van Schmidt ongedaan te maken. De auditeur volgde de verdediging van Schmidt in haar kritiek op de procedure die minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht volgde toen hij Schmidt op 17 augustus schorste. Die kreeg toen, en daarna, geen toegang tot het volledige dossier dat tegen hem was opgesteld na ernstige verdenkingen van fraude.

De zaak draait rond een fax die op 4 juli 2007 aankwam op het Fortiskantoor in het 92ste arrondissement in Parijs. De fax was zogenaamd afkomstig van het hoofdbestuur van Buitenlandse Zaken in Brussel en hoorde een kredietaanvraag van Schmidt voor 75.000 euro te dekken. Maar de handtekening van BZ-topman Jan Grauls bleek vals. "Zo slecht vervalst dat het veeleer bedoeld leek om op te vallen", zegt Jean Bourtembourg, de advocaat van Schmidt.

Bij de fax zat nog een tweede pagina, met daarop het handschrift van Schmidt zelf. Maar die tweede pagina kreeg Schmidt op 17 augustus niet te zien. Ze werd pas vorige vrijdag aan het dossier toegevoegd. Volgens Bourtembourg staat vast dat het handschrift niét van zijn cliënt is en dus min of meer bewezen mag worden geacht hij "inderdaad wel eens het slachtoffer zou kunnen zijn van een complot van mensen die zijn levensstijl niet helemaal genegen zijn". Onder Schmidt verwierf onze ambassade in Parijs de bijnaam La Cage aux folles.

Verder onderzoek zal moeten uitmaken wat er van de aantijgingen klopt, maar de Raad van State ziet in het ontbreken van de kwestieuze pagina een ernstige schending van de rechten van de verdediging. De ambassadeur zou na zijn convocatie bij minister De Gucht op 17 augustus ook "onvoldoende tijd hebben gekregen om zijn verdediging voor te bereiden" en "kon geen bijstand van een advocaat genieten". De Raad van State merkt verder nog op dat "de snelheid waarmee de ambassadeur uit zijn functie werd ontheven en de mediahetze omtrent de affaire de reputatie van Schmidt ernstig hebben geschaad en een zwaar vooroordeel hebben gecreëerd".

De zaak werd op verzoek van de verdediging bij hoogdringendheid behandeld. Die hoogdringendheid, zo vernam De Morgen, berust op de voor vandaag geplande bijeenkomst van de raad van bestuur bij de Stichting Biermans-Lapôtre.

Schmidt trok de voorbije jaren als ambassadeur, en daardoor automatisch als voorzitter, bij de Stichting de macht naar zich toe. Hij broedt op plannen om het luxueuze studentenhuis (DM 8/9) om te bouwen tot een trefpunt voor vorsers en sponsors van wetenschappelijk onderzoek. Hij wil een volledig nieuwe, veeleer commercieel gerichte structuur uitbouwen. Dat zeer tegen de zin van Peter Van Opstal, de huidige directeur. Die beklaagt er zich al maandenlang over dat hij geen toegang heeft tot een aanzienlijk deel (ongeveer 80.000 euro) van de zijn instelling toegekende werkingsmiddelen en de blijvende aanwezigheid van de vorige directeur, de door de PS benoemde Fernand Moray. Hij betrekt met instemming van Schmidt nog steeds twee appartementen in het Maison Biermans-Lapôtre en weigert directeur Van Opstal daar toegang toe.

Op 28 augustus besliste de raad van bestuur, op voorstel van voorzitter-ambassadeur Schmidt, om een nieuwe directeur te benoemen. Namelijk: Schmidt zelf. Vorige week nog stelde vicevoorzitter Eric De Keuleneer de overige leden van de raad voor voorlopig "enkel lopende zaken" af te handelen. Een aantal leden lijkt er niettemin de voorkeur aan te geven Schmidt alsnog te benoemen. Dat tegen de wens van minister van Wetenschapsbeleid Marc Verwilghen (Open Vld) in. De raad van bestuur is samengesteld uit vooral Belgische, Luxemburgse en Franse leden. Onder de Belgen dragen enkele een uitgesproken PS-stempel. Zij lobbyden de voorbije dagen bij de Franse afgevaardigden pro Schmidt.

"Het zou inderdaad weleens kunnen dat ik tegen morgen geen directeur meer ben", aldus huidig directeur Van Opstal gisteravond. "Het is momenteel (iets na 19 uur, DDC) totaal onduidelijk of de raad van bestuur nu doorgaat of niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234