Vrijdag 25/09/2020

Interview

Belgische adviseur van Elon Musk: "De robots komen eraan"

Pieter Abbeel.Beeld Elena Zhukova

De Belgische wetenschapper Pieter Abbeel denkt sinds kort als adviseur voor Elon Musk, CEO van Tesla, na over de toekomst van artificiële intelligentie. "Ik klaag niet. Het zijn opwindende tijden."

Pieter Abbeel is in de wolken. De 38-jarige Belg behoort sinds kort tot het kransje topwetenschappers dat over de toekomst van slimme machines en artificiële intelligentie nadenkt voor Elon Musk. Abbeel is professor aan Berkeley University en gespecialiseerd in robotica en artificiële intelligentie (AI). Sinds kort is hij ook adviseur voor Open AI, een organisatie waar Elon Musk achter zit en die nu al voor 1 miljard dollar aan fondsen bij elkaar kreeg in Silicon Valley.

Hoe is Elon Musk bij u terecht gekomen?
Pieter Abbeel: "Ik ben gespecialiseerd in deep learning, een techniek die machines toelaat patronen te herkennen in enorme hoeveelheden data. Dat gebeurt via algoritmes die veel weghebben van de neuronen in onze hersenen. Robots kunnen zichzelf zo taken kunnen aanleren met een minimum aan training."

"We zijn er in Berkeley in geslaagd een robot te bouwen die wasgoed kan opvouwen of een schroefdop op een fles kan draaien. We proberen telkens de situatie iets te veranderen, zodat de robot in andere situaties steeds sneller doorheeft wat hij moet doen. Dat gaat via trial and error. Je kunt het een beetje vergelijken met de manier waarop een kind iets aanleert."

Wie is Pieter Abbeel?

• Is 38 jaar
• Studeerde burgerlijk ingenieur-elektronica aan de KU Leuven
• Werd doctor in de computerwetenschappen aan Stanford University
• Doceert sinds 2008 artificiële intelligentie en robotica aan Berkeley University
• Is sinds december 2015 aan het werk als adviseur bij Open AI, een organisatie waar Tesla-CEO Elon Musk achter zit

Werkloosheid

Wat is de bedoeling van Open AI?
"Het is de bedoeling dat we nadenken over de mogelijkheden van artificiële intelligentie, maar ook over de maatschappelijke gevolgen ervan. Maatschappelijk belang staat voorop. We werken zonder winstbejag. Al onze onderzoeksresultaten worden patentvrij losgelaten.

"Een van de belangrijke thema's waar we mee bezig zullen zijn: de grote werkloosheid die dreigt als robots en artificiële intelligentie steeds meer taken overnemen. Bij alle grote omwentelingen in het verleden hebben we ons weten aan te passen in de volgende generatie. Nu gaat het zo snel dat we ons moeten zien aan te passen binnen één generatie. Dat is uniek. Er is een ander onderwijssysteem nodig: mensen moeten zich permanent bijscholen."

Hoe snel gaat het precies? Mogen we binnenkort robots in onze omgeving verwachten?
"Aan de snelheid waartegen het nu gaat, hebben we binnen hier en tien jaar robots die een heleboel verschillende huishoudelijke taken kunnen uitvoeren. Al moeten die zich dan nog wel zien aan te passen aan concrete situaties. Maar het gaat snel. Een voorbeeld: amper vijf jaar geleden had beeldherkenningssoftware nog een foutenmarge van 30 procent. Vandaag is dat nog amper 4 procent. Er zijn nog verschillende struikelblokken, maar het duurt niet zo heel lang meer voor er huishoud- en andere robots komen. Er zijn al robots die creatief kunnen zijn, of kunnen dromen."

Stephen Hawking waarschuwt dat artificiële intelligentie het einde van de mensheid kan betekenen. Terecht?
"Wel, ik begrijp de bezorgdheid. Het is goed mogelijk dat robots ooit het slimste 'wezen' op aarde worden. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze de macht gaan overnemen. Robots worden geprogrammeerd en het is aan ons om dat zo goed mogelijk te doen. Ik denk aan een soort morele code die ze ingebouwd krijgen."

"Daar staan we nu nog heel ver van af, maar als ik zie wat voor briljante geesten er mee bezig zijn, ben ik er optimistisch over dat dat er ooit komt. Net daarom bestaat Open AI: we willen vooraf nadenken over wat er op ons afkomt. We moeten niet wachten tot de problemen er zijn vooraleer we ze oplossen. Dat zou een heel slecht idee zijn."

Praktijksituaties

Deze week botste een zelfrijdende auto van Google tegen een bus. Dat zet geen kleine domper op uw optimisme?
"Nee, het zijn net dit soort zaken die nodig zijn om tot een goed systeem te komen. Hoe meer data je verzamelt, hoe beter zelfrijdende auto's werken. We zijn nu heel veel data aan het inzamelen, die ze steeds beter maakt, doordat ze met steeds meer situaties vertrouwd raken. Jammer genoeg staan we nu nog niet zover met huishoudrobots, die je eigenlijk zoveel mogelijk in praktijksituaties zou moeten loslaten. Alleen wil op dit moment nog niemand zo'n robot hebben, omdat ze nog niet ver genoeg staan. Het is een beetje een vicieuze cirkel."

Open AI is voor u persoonlijk een buitenkans: u kunt met andere topwetenschappers samenwerken.
"Ja. Het gebeurt vaak dat professoren door organisaties als deze gevraagd worden. Wetenschap is groepswerk. Zeker hier in de VS, waar wetenschap en ondernemers dicht bij elkaar staan. In Berkeley werk ik al met topmensen, maar bij Open AI is er een link met het bedrijfsleven."

"Bedrijven investeren heel veel in artificiële intelligentie. In Berkeley studeren er elk jaar zo'n twintig studenten af in artificiële intelligentie. De vraag bij bedrijven is zeker vijf keer zo groot. Zo populair als computerspecialisten vroeger waren, zijn specialisten artificiële intelligentie vandaag. Ik kan niet klagen. Het zijn opwindende tijden." (glimlacht)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234