Zaterdag 28/01/2023

Adoptie

Belgische adoptiekindjes ontvoerd uit hun gezin in Congo

Archiefbeeld van het weeshuis van Julienne Mpemba. Beeld rv
Archiefbeeld van het weeshuis van Julienne Mpemba.Beeld rv

Minstens drie Congolese 'weeskindjes' die in ons land geadopteerd werden, hebben nog biologische ouders in hun thuisland. Ze werden ontvoerd en ondergebracht in een weeshuis in Kinshasa waar ze valse namen kregen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

Redactie

Het federaal parket ontdekte dat de kinderen, die in 2015 aankwamen in ons land, ontvoerd werden. Ze kregen andere identiteiten en andere geboortedata en waren nooit bestemd voor adoptie. De Belgische adoptieouders waren zich van geen kwaad bewust en hebben nooit geweten dat hun kinderen uit hun gezin geroofd werden.

Reporters van Het Laatste Nieuws gingen op zoek naar de biologische ouders van de kindjes, en vonden ze ook. De ouders vertelden hoe hun kinderen met een list weggelokt werden. "We kregen de kans om hen op kamp te sturen met een jongerenorganisatie, maar ze keerden nooit terug."

De ouders konden geen kant uit. Ze hadden geen geld om een advocaat te betalen, en konden niet rekenen op de hulp van de lokale autoriteiten. Wat er nu met de kinderen zal gebeuren, is nog altijd niet duidelijk.

Autoriteiten

Volgens de betrokken HLN-journalisten bleek dat enkele lokale topfunctionarissen betrokken waren bij de kinderhandel, of toch minstens de andere kant hadden opgekeken. Toen de Congolese autoriteiten ontdekten dat de journalisten de kindersmokkel op het spoor waren, werden ze drie dagen lang ondervraagd. Pas na een tussenkomst van de Belgische ambassade werden ze vrijgelaten.

De ontvoerde kinderen kwamen uit het weeshuis van Julienne Mpemba, een Belgisch-Congolese juriste uit Namen die ooit bij de verkiezingen op een lijst stond voor de PS. Ze werd vorig jaar opgepakt in ons land, maar na anderhalve maand door de kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten in afwachting van een proces. De vrouw en haar weeshuis worden door Congolese mensenrechtenorganisaties immers al sinds 2013 in verband gebracht met de verdwijning en ontvoering van kleine kinderen.

"Geen aanwijzing van onregelmatigheid bij adopties in Vlaanderen"

Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA), dat kandidaat-adoptieouders begeleidt voor en gedurende de adoptieprocedure, heeft geen aanwijzingen van onregelmatigheden bij de enige drie adopties in Vlaanderen uit de DR Congo in 2015. Ook die kinderen kwamen uit het weeshuis Tumaini in Kinshasa, waarover Het Laatste Nieuws vrijdag bericht.

De samenwerking met de DR Congo en het weeshuis werd in 2013 opgestart. "De drie adopties door Vlaamse gezinnen waren proefdossiers en dateren van 2015. Eind 2013 werd vanuit Congo een adoptiemoratorium ingesteld dat nog steeds geldt. We hebben geen enkele aanwijzing dat er iets fout is met de dossiers van de Vlaamse gezinnen", zegt Ariane Van Den Berghe van het Vlaams Centrum van Adoptie, dat resorteert onder Kind & Gezin.

Het VCA werkte mee aan het lopende gerechtelijk onderzoek rond de adopties via het weeshuis. De Vlaamse dossiers zijn mee betrokken geweest in het onderzoek. Wij hebben geen enkele aanwijzing dat iets is fout gelopen, aldus Leen Du Bois, woordvoerder van Kind & Gezin. "De gezinnen hoeven niet bezorgd te zijn." Na aankomst van de kinderen besliste het VCA de samenwerking met het weeshuis te stoppen, ook gezien het moratorium.

Het federaal parket onthoudt zich van commentaar. "Het enige dat ik kan bevestigen, is dat het onderzoek nog loopt", aldus federaal magistraat Eric Van der Sijpt.

"Waarom nog samenwerken met het weeshuis?"

Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) wil weten van minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) waarom er in 2015 dan nog werd samengewerkt met het Congolese weeshuis terwijl informatie van Congolese mensenrechtenorganisaties en Interpol circuleerde die Tumaini en Julienne Mpemba in verband bracht met de ontvoeringen. En ook: "Hoe kon het dat een proefkanaal werd goedgekeurd in 2013 terwijl er al in hetzelfde jaar vermoedens van fraude bestonden?".

Enkele jaren geleden al kwam Parys erachter dat de Commissie van Opvolging en Overleg, die onder meer de verschillende adoptiediensten, de FOD Buitenlandse Zaken en de parketmagistraten samenbrengt, tussen begin 2013 en december 2015 niet samenkwam, ook al was dat wettelijk vereist. Nu vraagt Parys zich af of een vergadering twee keer per jaar de informatie vanuit Congo wel tijdig had kunnen bezorgen aan de betrokken diensten.

"Dit gaat niet zozeer over het uitvaardigen van nieuwe regels, maar over het uitvoeren van bestaande regels", legt Parys aan Belga uit. Tegelijk wordt op federaal niveau wel over een betere bevoegdheidsafbakening tussen de verschillende diensten gesproken, terwijl het Vlaams Parlement de hand legt aan een nieuw decreet interlandelijke adoptie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234