Dinsdag 19/01/2021

Belgische actievoerders richting Istanbul gestuurd

Voor middernacht zullen zo goed als alle 679 activisten zijn gedeporteerd, stelde de Israëlische premier Netanyahu gisteren in zijn eerste tv-toespraak sinds de bestorming van het Gazakonvooi. Het vliegtuig van de vier Belgische meisjes stond bij het ter perse gaan van deze krant echter nog steeds op de Israëlische tarmac.Door Lotte Beckers en Frank Schlömer

Israël zet honderden deelnemers van Gaza Flotilla-actie het land uit

De Ierse regering heeft inmiddels nadrukkelijk aan Israël gevraagd om een Iers schip op de Gazastrook toe te laten dat medisch materieel en voedsel naar de Palestijnen wil brengen. Er zijn enkele Ierse prominenten aan boord, maar de Israëlische legerleiding heeft al gezegd dat de marine is voorbereid om ook dat te onderscheppen en dat het schip in geen geval in Gaza zal geraken.

Israël kondigde dinsdagavond al aan dat het grootste deel van de 679 activisten die na de aanval op Gaza Flotilla maandag werden opgepakt naar huis wordt gestuurd. Het Israëlische Hooggerechtshof had eerst geopperd dat er processen moesten komen als er sprake was van misdaden, maar na een politiek advies van de regering werd besloten dat een snelle deportatie van de activisten de beste oplossing was om de nu al gigantische imagoschade voor Israël enigszins te beperken. Voor dag en dauw werden 124 mensen met bussen over de grens in Jordanië gedropt. Het betrof moslims uit de meeste landen van Noord-Afrika en Azië, waaronder 30 Jordaniërs en 16 Koeweiti. 425 anderen werden naar de luchthaven gebracht. De 380 Turkse staatsburgers in het gezelschap werden naar Istanbul gevlogen, alsook het gros van de 45 anderen, die uiteenlopende nationaliteiten hadden. 121 anderen zouden later op de avond nog vertrekken, alleen de negen gewonden blijven achter.

Ook de vier Belgische meisjes die deelnamen aan Gaza Flotilla, Fatima el Mourabiti, Kenza Isnasni, Inge Neefs en Griet Deknopper, zouden gisterennacht op een vliegtuig richting Istanbul gezet zijn.

De families hebben vluchtig contact gehad met de meisjes, maar bellen bleek moeilijk. Na hun arrestaties werden hun mobiele telefoons en andere communicatiemiddelen in beslag genomen. “Inge heeft even gebeld, ze moest Engels spreken en het was duidelijk dat er meegeluisterd werd. Ze zei dat ze het goed stelde, lichtgewond was maar geen pijn meer had. Wat ze precies voorhad, weet ik niet. Na een halve minuut werd de telefoon bruusk afgelegd”, vertelt vader Mark Neefs. Wellicht blijven de meisjes nog een dag of twee in Istanbul om de dodelijke slachtoffers van de raid te herdenken. Daarna zouden ze mogelijk naar België terugkeren.

Op tal van plaatsen vertelden teruggekeerde activisten ondertussen over hun behandeling in Israëlische detentie. Basheer el-Zameely, een activist die werd geïnterviewd door de New York Times stelde dat de opvarenden tijdens de acht uur durende trip naar de haven van Ashdod “dorst en honger leden en vernederend werden behandeld”. Hij “voegde daar evenwel aan toe dat velen achteraf weigerden water te drinken omdat de flesjes die hen werden aangeboden Hebreeuwse labels hadden”, aldus nog de New York Times.

Ondertussen groeit er ongerustheid over een ander hulpschip dat vanuit Malta op weg is naar Gaza. De naam van het schip is symbolisch: Rachel Corrie. Dat is de naam van de Amerikaanse vrouw die in 2003 op de Gazastrook om het leven kwam toen een Israëlische bulldozer haar overreed. De Rachel Corrie, een Iers schip, heeft vijftien activisten aan boord, onder wie de Ierse Nobelprijswinnares van de vrede Mairead Corrigan-Maguire. De Rachel Corrie is trager dan het Turkse schip Mavi Marmara waarop door de Israëli’s een bloedbad werd aangericht en men is niet helemaal zeker wanneer het juist in de zone zal aankomen waar het leger opnieuw wil optreden. Het bevel om in elk geval een interventie te organiseren, is door de legerleiding alvast gegeven.

Binnen het leger en binnen de politiek groeit alvast de kritiek op het gestuntel van het leger bij de overval op de vredesvloot. De grote kranten schrijven dat iemand wel moet verantwoordelijk worden gemaakt voor het fiasco en daarbij werd ook al snel een naam genoemd, met name minister van Defensie Ehud Barak, zelf een voormalige legergeneraal. Kranten als Haaretz en het massablad Yedioth Ahronot hebben ronduit op zijn vertrek aangedrongen.

Premier Benyamin Netanyahu is hals over kop teruggekeerd van een reis naar Canada en de VS en heeft zelfs een gesprek met VS-president Obama afgezegd. Binnen de regering is er gekibbel, omdat het besluit voor de overval op de humanitaire vloot op voorhand slechts aan een paar ministers en niet aan het voltallige kabinet is voorgelegd.

De kans dat Barak de blunder met zijn aftreden moet bekopen is echter eerder gering. De voorzitter van de Arbeiderspartij is een belangrijke partner in de ultrarechtse regering van Netanyahu en met zijn verdwijnen zou ook de regering vallen. Het ligt dan ook meer voor de hand dat een hoge legerleider zal worden geslachtofferd om de internationale protesten te smoren. Bovendien heeft Barak persoonlijk betere betrekkingen met Ankara en Washington dan zijn premier en zeker dan de omstreden minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Die goede relaties zijn nu natuurlijk nog kostbaarder dan een paar dagen geleden. Bovendien heeft Barak in zijn lange politieke carrière al bewezen een vechter te zijn, die niet zo snel de handdoek in de ring gooit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234