Dinsdag 19/01/2021

Belgisch schip trekt ten strijde tegen Israëlische Gazablokkade

Belgium to Gaza, een initiatief van enkele Belgische organisaties en burgers, willen eind dit jaar een nieuwe vloot richting Gaza sturen, om er een einde te maken aan de blokkade door Israël. Ook Griet Deknopper en Inge Neefs, die deelnamen aan de flotilla die in mei werd aangevallen door het Israëlische leger, trekken aan de kar.

‘We willen zoveel mogelijk Belgische ooggetuigen laten meevaren, die dan kunnen rapporteren hoe de Palestijnen leven in Gaza’, vertelt Deknopper, die volop bezig is met fondsenwerving.

Goed 300.000 euro heeft Belgium to Gaza nodig om over enkele maanden een eigen boot naar Gaza te kunnen sturen. In navolging van de internationale humanitaire zeevloot naar de Gazastrook afgelopen mei, de zogenaamde Freedom Flotilla, hebben enkele Belgische organisaties en burgers beslist een nieuwe vloot te organiseren. Bedoeling is deze winter of volgend voorjaar richting Gaza te vertrekken.

In mei besliste een internationaal konvooi richting Gaza te varen met de bedoeling de blokkade te doorbreken. Hoewel de schepen zich in internationale wateren bevonden zouden hebben, werden ze geënterd door het Israëlische leger. Negen opvarenden kwamen daarbij om het leven en de Israëlische actie oogstte wereldwijd een storm van kritiek.

In de nasleep van het drama werd Belgium to Gaza in het leven geroepen, en verzameling van Belgische organisaties die al langer sympathiseren met de Palestijnse bevolking en een hoop Belgische burgers die onafhankelijk meewerken. Zij willen nu zelf een schip naar de bezette gebieden sturen. “Omdat we ijveren voor een betere vertegenwoordiging van België in de volgende vloot”, legt Griet Deknopper, die zelf deelnam aan de Flotilla in mei, uit. “Ons land kan en moet een belangrijke rol spelen tegenover het Israëlische beleid.” Ook Inge Neefs en Fatima El Mourabiti, die er in mei bijwaren, trekken mee aan de kar.

Bedoeling van de vloot, die negen tot vijftien schepen zal tellen, is in eerste instantie de blokkade doorbreken, en er hulpgoederen af te leveren. “Al zijn die goederen eerder symbolisch, om onze eis voor vrije in- en export in de regio te onderstrepen.” Ook wil het platform zoveel mogelijk Belgen laten meevaren op de Belgische boot. “We willen zoveel mogelijk ooggetuigen mee, een delegatie van politici, journalisten en gewone burgers, zodat ze met eigen ogen kunnen vaststellen in wat voor omstandigheden de Palestijnen in Gaza moeten leven.”

Benefietacties

Vrees voor een herhaling van het bloedbad in mei heeft Deknopper evenwel niet: “We moeten realistisch blijven, de kans is reëel dat het Israëlische leger opnieuw zal ingrijpen en de vloot zal tegenhouden, zoals ze dat inmiddels nog een paar keer gedaan heeft. Maar persoonlijk denk ik niet dat de afloop weer zo dramatisch zal zijn. Het zou wel heel dom zijn van Israël om het weer zo ver te drijven. Maar zelfs als we worden tegengehouden, vind ik dat geen redenen om het niet te proberen. We moeten blijven gaan en het Israël zo moeilijk mogelijk maken. We hebben het recht om tot in Gaza te varen.”

Inmiddels komt het er voor Belgium to Gaza vooral op aan om die 300.000 euro, nodig voor de boot, brandstof en bemanning, bij elkaar te schrapen. Daarvoor worden de komende weken en maanden allerlei benefietacties georganiseerd, van muziekoptredens tot filmavonden. “We hebben 300.000 euro nodig voor een eigen passagiersboot, wat enorm veel geld is. Halen we dat bedrag niet, dan delen we wellicht een boot met andere landen”, aldus Deknopper. “We zijn alleszins volop bezig met het organiseren van acties, het leggen van de nodige contacten, het zoeken naar medewerkers en eventuele subsidies. Wanneer we precies kunnen vertrekken, hangt af van verschillende factoren. Sowieso werken we samen met andere landen, en het vergt heel wat geld en organisatie om zo’n vloot vertrekkensklaar te krijgen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234