Zondag 07/03/2021

Belgisch recht geldt voortaan ook voor goederen op poolbasis

De Prinses Elisabeth-basis op Antarctica Beeld belga
De Prinses Elisabeth-basis op AntarcticaBeeld belga

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft vandaag een update goedgekeurd van het Belgisch wetgevend arsenaal rond milieubescherming op Antarctica. Eén van de bepalingen moet ook helpen om in de toekomst juridische conflicten te vermijden over materiaal dat gebruikt wordt bij missies op de Zuidpool.

De tekst voorziet expliciet in de toepassing van de Belgische wetten op goederen op Antarctica. "Het betreft roerende of onroerende goederen die objectief aan België zijn gelinkt, aangezien ze gebouwd of geplaatst worden in het kader van een door de Belgische regering afgeleverde vergunning", zo luidt het in het wetsontwerp van bevoegd minister Marie-Christine Marghem.

Oorspronkelijk wilde de regering de wet met terugwerkende kracht laten ingaan, maar na kritiek van de Raad van State werd dat nog geschrapt. De afdeling wetgeving van het rechtscollege waarschuwde nadrukkelijk voor retroactieve plannen die tot doel hebben "de afloop van een gerechtelijke procedure in een welbepaalde zin te beïnvloeden of de rechtscolleges te verhinderen zich uit te spreken over een welbepaalde rechtsvraag".

Strijd met Alain Hubert

De Belgische poolbasis Prinses Elisabeth is al sinds 2013 het voorwerp van een bitse juridische strijd tussen de Belgische staat en de Internationale Poolstichting van poolreiziger Alain Hubert. Volgens Ecolo-Kamerlid Marcel Cheron bleek uit het debat in de Kamer trouwens dat de nieuwe conventie tussen de staat en de stichting mogelijk deze week nog groen licht zal krijgen op de ministerraad. De conventie zou gepaard gaan met het beëindigen van de hangende rechtszaken.

Inventaris

Met het oog op de toekomst voorziet de vandaag gestemde tekst onder meer in een registratiesysteem voor infrastructuur en voertuigen op Antarctica, waardoor de Belgische autoriteiten over een inventaris beschikken. Goederen op de lijst zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving en worden "geacht in België te zijn gesitueerd".

De nieuwe regels maken het voor de minister van Leefmilieu bovendien mogelijk om "de plaats in te nemen" van al wie niet onmiddellijk de vereiste acties treft om te reageren op milieubedreigende situaties op Antarctica. En voortaan zullen ook administratieve sancties mogelijk zijn wanneer de voorwaarden van de vergunning niet worden nageleefd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234