Maandag 05/06/2023

NieuwsZee

Belgisch prototype voor diepzeemijnbouw gestrand op oceaanbodem

De Patania II. Beeld via REUTERS
De Patania II.Beeld via REUTERS

Een Belgische machine die ontworpen werd om metaalafzettingen op de zeebodem te ontginnen, ligt na een ongeval al enkele dagen op de bodem van de Stille Oceaan. Er is geen garantie dat het gevaarte van 25 ton nog kan worden gerecupereerd, zo meldt de BBC.

DVS

Patania II – zo heet het – is van Belgische makelij. Het werd ontwikkeld door GSR, het dochterbedrijf van de Belgische baggeraar DEME, om de zogeheten ‘knollen’ waarmee de zeebodem bezaaid is te mijnen. Die zijn rijk aan allerlei metalen en daarom erg kostbaar.

Het prototype werd voor een maand lang onderzocht en getest op een gebied in de Stille Oceaan dat op naam staat van GSR. Dat het bedrijf er een licentie voor heeft, is niet ongewoon: tientallen andere gespecialiseerde mijnbedrijven en overheden hebben zones die speciaal voor hen zijn gereserveerd.

Lees ook
Greenpeace: ‘Diepzeemijnbouw is enorme bedreiging voor oceanen

Halverwege het programma liep er iets mis met de kabel waarmee de zuigmachine vastzat aan het schip op het wateroppervlak. De voedingsleidingen kwamen tijdens haar laatste duik in het gebied, toen de eerste testfase dus bijna was afgerond, los van het hijspunt. Het ging de dieperik in.

De ‘knollen’ op de zeebodem zijn een fortuin waard. Beeld via REUTERS
De ‘knollen’ op de zeebodem zijn een fortuin waard.Beeld via REUTERS

“Een operatie om de hijspunten weer te verbinden zal deze avond beginnen. We zullen te zijner tijd voor updates zorgen”, aldus woordvoerder van GSR aan BBC News. Als die klus geklaard wordt, zal de robot overgeplaatst worden naar een gebied waarvoor Duitsland een vergunning heeft. Maar simpel wordt dat allicht niet.

Greenpeace

De sector kan het missen als kiespijn, want diepzeemijnbouw is behoorlijk omstreden. Vooral voor milieuorganisaties is het een heet hangijzer. Greenpeace houdt bedrijven die zich bezighouden met diepzeemijnbouw al langer in de gaten. Het waren hun klokkenluiders die het nieuws over dit incident naar buiten brachten.

Dr. Sandra Schoettner, een diepzeebioloog van Greenpeace Duitsland, vindt het “ironisch” dat een ‘stuk metaal’ zoals de machine uiteindelijk zelf beland is op de plek waar het metaal moet winnen. “Deze flagrante mislukking moet gelden als krachtige waarschuwing dat diepzeemijnbouw een te groot risico inhoudt”, zegt ze. “Controle verliezen over een mijnmachine van 25 ton op de bodem van de Grote Oceaan zou het idee om de diepzee ooit nog te ontginnen moeten begraven.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234