Maandag 29/11/2021

Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité staat voor woelige verkiezingen

Nieuw beroepskader met vervanging van huidige machthebbers is terugkerend scenario

De olympische revolutie

Als de Vlaamse en Waalse sportbonden vasthouden aan hun intentieverklaring en met een gemeenschappelijk programma en een gemeenschappelijke kandidaat op 17 december naar de verkiezingen van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité trekken (zie ook pagina 1), zal aan de Boechoutlaan niets nog zijn wat ooit was. En zal het BOIC - ooit de machtigste sportbond - in geen tijd worden herleid tot een koepel die nog alleen dienst doet als praatpaal voor de moederorganisatie in Lausanne en eens in de vier jaar een ploeg naar de Spelen mag sturen.

Brussel

Van onze verslaggever

Hans Vandeweghe

Olympische verkiezingen op Belgisch grondgebied hebben altijd al veel gemeen gehad met die van het politbureau in de beste sovjettijd. Niet dat het slechte voorzitters opleverde: achtereenvolgens Raoul Mollet, Jacques Rogge, Adrien Vanden Eede en recentelijk François Narmon waren of enig kandidaat of op voorhand zeker van hun overwinning. De huidige consensuskandidaat van de Vlaamse een Waalse sportkoepel, Philippe Housiaux, was al een keer kansloos verliezer tegen Narmon. Hij schreef toen een in Vlaamse kringen als wollig omschreven programma. Housiaux heeft daarvan geleerd. Hij schreef een nieuw programma, ging vervolgens langs bij de Waalse koepel AISF en contacteerde dan de echte machthebbers in de Belgische sport, de top van de Vlaamse Sportfederatie. Secretaris-generaal Tom Poppe: "De AISF en Housiaux kwamen met een heel concrete invulling waar wij ons in konden vinden, maar wij legden daar een princiepsprogramma tegenover met grote lijnen over waar we naartoe willen. Het BOIC moet zich aanpassen aan de staatsstructuur en zich concentreren op zijn core business: de selectie van de atleten."

Philippe Housiaux in de rol van bruggenbouwer tussen de (sport)gemeenschappen, dat is vreemd. Tot voor kort ging Housiaux nog in de clinch met Jean-Marie Dedecker over communautaire vraagstukken toen beiden nog lid waren van de raad van bestuur van het BOIC. Housiaux dook wel ineens als expert op in het dossier over de olympische kandidatuur van Vlaanderen 2016 en was de voorbije jaren covoorzitter van de Belgische atletiekbond als voorzitter van de Franstalige liga. Housiaux is alvast een sportkenner als ex-deelnemer aan de Spelen (verspringen, Mexico 1968) en een sportfanaat als bezoeker van alle grote evenementen.

Toen de raad van bestuur in mei met Delhaize-baas Pierre-Olivier Beckers een kandidaat naar voren schoof voor de opvolging van François Narmon, steeg gegrom op uit de coulissen. Vooral aan Vlaamse zijde was men niet gelukkig met het profiel van de nieuwe voorzitter: Franstalig, Brusselaar en - dat vond men nog het ergste - een niet eens zo goede ex-hockeyspeler. Maar ook aan Franstalige zijde vond men de tijd rijp voor een ander BOIC. "We weten dat de dienst daar wordt uitgemaakt door een Vlaamstalige georiënteerde staf die een Franstalige stroman als voorzitter verkiest om dan naar goeddunken van secretaris-generaal Guido De Bondt te kunnen handelen."

In Franstalig België stoorde men zich de voorbije jaren al langer aan het Vlaamse karakter van de BOIC-politiek die vaker aansloot bij Vlaamse initiatieven, ook al omdat er aan de andere zijde van de taalgrens niks bewoog. De Vlamingen daarentegen hadden zich stilaan maar zeker bijzonder efficiënt georganiseerd in de Vlaamse Sportfederatie onder impuls van voorzitter Dirk Van Esser. Die sprak al voor de Spelen duidelijke taal: "Er komt een dag dat het BOIC nog slechts onze atleten zal uitzenden naar de Spelen en dat we al het andere, tot en met de topsportprogramma's, in eigen Vlaams beheer zullen onderbrengen."

Bij het BOIC denkt men dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt uitgeschept, maar daar zou men zich lelijk kunnen in vergissen. Na de Spelen is de BOIC-top aangeschoten wild, maar dat besef is niet doorgedrongen. Op het terras van Hotel Titania, nota bene het BOIC-hotel, circuleerden tijdens de Spelen vele nachtelijke scenario's waarbij het nieuwe BOIC boven de doopvont werd gehouden. Een nieuw beroepskader met vervanging van de huidige machthebbers Guido De Bondt en Piet Moons naast een nieuwe raad van bestuur is nog steeds een terugkerend scenario. Ook de uitbreidingsplannen ten belope van 5,2 miljoen euro kunnen op weinig begrip rekenen. Housiaux: "Het lijkt mij logisch dat er een en ander op termijn zal veranderen aan de staf en zijn werking als er een nieuwe bestuursploeg aantreedt met een nieuw programma." Secretaris-generaal Guido De Bondt wilde aanvankelijk niet reageren, maar liet zich uiteindelijk toch verleiden tot tegengas. "Pas volgende week maken wij bekend wie voor welke functie kandidaat is. Dat de twee taalvleugels elkaar hebben gevonden, lijkt mij voorbarig optimisme van twee mensen binnen de VSF. Ik weet dat niet alle liga's in Vlaanderen en Franstalig België achter dit programma staan."

Van de eerste kandidaat voor het voorzitterschap kon geen reactie worden losgeweekt. Pierre-Olivier Beckers vertrok gisterenmiddag op zakenreis naar Azië. Een betrokkene: "Dat is nog de beste reden om niet mee te gaan in wat het BOIC wil: een voorzitter die geen tijd heeft om voorzitter te zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234