Woensdag 20/11/2019

Belgisch of Vlaams? 'Als het maar werkt'

Verhuist er een aantal Vlaamse beleidsdomeinen terug naar het federale niveau? Als het van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo afhangt wel. Goed idee, vinden bedrijfsleiders. Coalitiepartners CD&V en N-VA schieten het voorstel echter af. 'Als er een nieuwe staatshervorming komt, zal dat in de richting van meer Vlaanderen zijn.'

Plan A werkt niet meer, tijd voor plan BE: starten met een wit blad, en België opnieuw indelen. Dat is het voorstel van Kamerleden Tim Vandenput (Open Vld) en Christophe Dister (MR) net federaler te denken dan beleidsdomeinen naar de gewesten te verhuizen. De vaststelling dat de voortdurende verschuiving van bevoegdheden naar de deelstaten de efficiëntie in ons land niet altijd ten goede komt, maakt dat ze voor een tabula rasa pleiten. "Het gaat ons in de eerste plaats niet om een staatshervorming, maar om efficiëntie. We moeten de beleidsdomeinen zetten waar ze het best gerealiseerd kunnen worden", legt Vandenput uit.

Efficiëntie voorop was eerder deze week ook al de boodschap van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. "Staatshervorming is geen eenrichtingsverkeer." Hij pleit voor een herfederalisering van een aantal bevoegdheden, zoals mobiliteit, klimaat en buitenlandse handel. Bedrijfsleiders Johnny Thijs en Ignace Van Doorselaere zijn alvast gewonnen voor het idee.

Thijs, de voormalige CEO van bpost, deed enkele maanden geleden al een oproep voor een eenvoudigere en efficiëntere besluitvorming. "Ik denk dat De Croo nu deels toegeeft dat wij gelijk hebben", reageert hij. "Laat ons alstublieft geen dogma's hebben. Het principe is niet of iets Vlaams of Belgisch moet zijn, het moet coherent zijn", vult Van Doorselaere, de voormalige CEO van lingeriegroep Van de Velde, aan. "Pragmatisme en burgergerichtheid moeten vooropstaan."

Sterk verschillende landsdelen

Maar de oplossing ligt niet louter in herfederaliseren, stipt Thijs aan. "De Croo moet zijn verhaal wel afmaken. Op andere vlakken moet er immers net verder geregionaliseerd worden, want je kunt niet om de vaststelling heen dat onze landsdelen sterk verschillen. Kijk maar naar de arbeidsmarkt. Het kan alleen lukken als het een en-enverhaal is."

De bedrijfsleiders zijn het liberale idee dus best genegen, en onderzoek van politicoloog Dave Sinardet (VUB) toonde enkele maanden geleden al aan dat ook onder de parlementsleden steeds meer voorstanders van herfederalisering te vinden zijn. "Er is wel degelijk een publiek voor dit discours, voor een meer rationele aanpak", zegt Sinardet.

Vergissing

Maar ondanks dat voortschrijdend inzicht willen de meeste politieke partijen vooralsnog niet weten van herfederalisering. Coalitiepartners CD&V en N-VA maken brandhout van het liberale voorstel. Volgens Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) raakt De Croo niet aan de kern van het probleem. "Hij wil wat schuiven in de marge en dus een klein beetje minder Vlaanderen. Wij willen net veel minder België omdat gerommel in de marge geen soelaas biedt."

Ook CD&V is niet van plan om het federale niveau weer meer bevoegdheden te geven. Op dit moment zijn de christendemocraten geen vragende partij voor een nieuwe staatshervorming, "maar als er ooit weer een staatshervorming komt, zal dat in de richting van meer Vlaanderen zijn", is Kamerfractieleider Servais Verherstraeten duidelijk.

"Zij die voor herfederalisering pleiten, vergissen zich. We hebben de bevoegdheden net overgeheveld omdat het op federaal vlak voortdurend botste tussen de tegenstrijdige visies van Franstaligen en Vlamingen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234