Nicaragua
Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens na 9 maanden vrijgelaten
In Nicaragua is de Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens op dinsdag vrijgelaten door de regering. Coppens zat al sinds september vast als politieke gevangene omdat ze deelnam aan grootschalige protesten tegen president Ortega.
Bij het vijftigtal politieke gevangenen dat maandag werd vrijgelaten door de regering in Nicaragua werd Amaya Coppens nog niet gemeld, maar op dinsdag werd ze wel vrijgelaten samen met een aantal andere gevangenen. Dat hebben het Spaanse persbureau EFE, de krant La Prensa en het Franse persbureau AFP gemeld. Een familielid heeft het nieuws aan Belga bevestigd.
De Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde zat al zo’n negen maanden vast in een cel in de gevangenis van Leon omdat ze een hoofdrol opeiste bij de grootschalige protesten tegen president Daniel Ortega, die begonnen in april 2018. Aanleiding voor die protesten waren de hervormingen van het socialezekerheidsstelsel in het Latijns-Amerikaanse land. Vooral ouderen en universiteitsstudenten namen daarbij het voortouw.
325 doden
De activisten eisten al snel het ontslag van Ortega. De manifestaties werden dan ook hardhandig neergeslagen door de autoriteiten, wat over een periode van een aantal maanden aan minstens 325 mensen het leven zou hebben gekost. Volgens oppositiebewegingen zouden in totaal tussen de 600 en 800 tegenstanders van Ortega gevangengenomen zijn. Maandag werd al een vijftigtal politieke gevangenen vrijgelaten, waaronder kritische journalisten, en ook eerder werden al tientallen opposanten vrijgelaten. Voor Coppens was het dus wachten tot dinsdag.
Op sociale netwerken circuleren beelden waarop te zien en te horen is hoe vrijgelaten opposanten “Nicaragua” en “gerechtigheid” roepen bij het verlaten van de gevangenis in een minibus van het Rode Kruis. Coppens (24) is intussen thuisgekomen in haar woning in Esteli in het noorden van Nicaragua, vertelt een familielid aan persbureau Belga. Ze was vergezeld van haar broer, en werd verwelkomd door een honderdtal mensen met spandoeken en ook door de talrijk opgedaagde journalisten.
20 miljoen euro per dag
De vrijlating komt er na zwaar protest in Nicaragua. Een nationale staking die begin september opriep om politieke gevangenen vrij te laten, zou het Latijns-Amerikaanse land naar schatting 20 miljoen euro per dag hebben gekost. Nadien oordeelde Ortega dat alle politieke protesten als “illegaal” werden bestempeld.
Voor de huidige vrijlatingen beroept de regering zich op een nieuwe amnestiewet die afgelopen zaterdag is aangenomen, al wordt die afgewezen door de oppositie. Volgens hen is het vooral een manier om druk te blijven uitoefenen op tegenstanders van de regering van president Daniel Ortega. Om die reden verwerpt Coppens dan ook haar amnestie: “Wij aanvaarden geen amnestie want wij vragen voor niets vergiffenis.”