Zaterdag 23/10/2021

Belgisch-Nederlandse grenspatrouilles tegen brulkikker

In een uiterste poging de Amerikaanse brulkikker uit Nederland te weren, gaan Belgische en Nederlandse natuur-

beschermers vanaf volgende week over tot verscherpte grensbewaking. Patrouilleteams van vrijwilligers zullen ‘passende maatregelen nemen’ als ze een brulkikker ontdekken. De dieren zijn de grens al tot op minder dan twee kilometer genaderd.

Onderzoekers van de universiteit van Gent en de Nederlandse natuurorganisatie Stichting Ravon beginnen eind deze week met de scholing van ‘brulkikkerwaarnemers’, die in de Brabantse grensstreek bij Breda, Reusel en Bergeijk naar de dieren gaan uitkijken. Aan de Belgische zijde van de grens hebben zich daar enkele populaties gevestigd. De waarnemers moeten leren hoe zij de brulkikker herkennen. Dat kan onder andere aan zijn omvang (tot wel 23 cm lang) en aan zijn luide roep: in de paartijd doet het geluid van de mannetjes volgens kenners nog het meeste denken aan het loeien van een rund - hard genoeg om hele woonwijken uit hun slaap te houden.

Doorgaans juichen natuurliefhebbers de aanloop van nieuwe soorten toe, maar dat geldt zeker niet in het geval van de brulkikker. Die werd in de jaren zeventig en tachtig door tuincentra vanuit Amerika naar Europa geïmporteerd en door veel mensen aangeschaft als fascinerende aanwinst voor de vijver. De invoer werd echter verboden toen bleek dat het dier het ecologische evenwicht totaal verstoort, grote hoeveelheden inheemse waterdieren opeet en ook de gezondheid van andere amfibieën in gevaar brengt. Mieke Hoogewijs van de provincie Antwerpen spreekt van een soort die “grote invloed” heeft op de inheemse natuur. “Hij blijkt bovendien drager te kunnen zijn van een schimmel die chytridiomycose (chytrid) kan veroorzaken. Chytrid vormt naast vervuiling en het verlies van leefgebied een grote bedreiging voor amfibieën. De ziekte heeft wereldwijd al tot het uitsterven van enkele amfibieënsoorten geleid. En die hebben het al zo zwaar: ze zijn de meest bedreigde diergroep ter wereld.”

Brulkikkers die in Nederland in de natuur belandden, hielden het daar meestal niet zo lang uit en plantten zich niet voort. Op de relatief warme Vlaamse zandgronden voelen de brulkikkers zich echter zo op hun gemak dat de populaties snel groeien. In België is de kikker sinds 2009 officieel een te bestrijden diersoort.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234