Zaterdag 19/10/2019

Belgisch lappendeken

'Sedert 9/11 is airplay voor ons lastiger, zeker als er iets in het Arabisch gezongen wordt'

wereldmuziek u Studio Pagol

u Wie zijn ze en hoe klinken ze?

Studio Pagol is een Belgische formatie met als leden Mark Van Eyck, Philippe Boulon, Laila Amezian, Bapi Das Baul, Jeremy Trossat en Renaud Van Hooland. De groep maakte al in 2002 een eerste plaat (Serendipity) en onlangs kwam het excellente The Rest of the World uit. Op die cd breit het gezelschap een bont lappendeken met muziek uit alle windstreken.

u Waar komt die opvallende Belgische naam vandaan?

Studio Pagol is de naam van de opnameruimte waar het gezelschap werkt. Zanger-instrumentalist Mark Van Eyck vertelt dat de studio er voor de groep was en dat ze er ook al hun eerste plaat opnamen. Zijn collega, multi-instrumentalist Philippe Boulon, geeft nader uitleg: "Pagol is Frans. Letterlijk betekent het 'maf'. Die uitdrukking komt van onze eerste zanger. Hij stapte binnen, zag de ruimte vol instrumenten en riep uit dat ons hok volledig pagol was. Dat is blijven hangen."^

u De plaat heet The Rest of the World. Is thuisblijven geen optie?

Ze willen maar één ding: de hele wereld in hun muziek stoppen, vertelt Van Eyck. "Het heeft ons van bij het begin enorm aangetrokken om met meer dan één stijl bezig te zijn. Bij Studio Pagol kun je evengoed rock als oosterse klanken en Afrikaanse ritmes horen. Eigenlijk hebben we geen limieten, behalve dat het samenhangend moet klinken." Ook voor zangeres Laila Amezian is het zonneklaar: "Hoe eclectisch de muziek ook is, toch hoor je één identiteit. Daardoor schemeren allerlei elementen van de leden en dat maakt het precies uniek."

u De groep is ook niet vies van samples.

Studio Pagol gebruikte onder meer de lange monoloog die Harry Dean Stanton in Paris, Texas van Wim Wenders houdt. Er was iets bijzonders mee, vertelt Boulon: "We hebben in die minutenlange monoloog nergens moeten knippen. Ik heb er muziek bij gemaakt en zijn spreekritme is perfect."

u Ook Brian Eno's 'Another Green World' wordt gebruikt.

De verwijzing is eerder subtiel. Volgens de groep was het de bedoeling om een rockender deel mooi te counteren met een wat aardiger passage. "Het is natuurlijk een hommage", bevestigt Boulon. "Ik heb Eno altijd al gevolgd en zijn nieuwste cd vinden we fantastisch. Eindelijk zingt hij weer."

u Is de vermelding van zangeres Oum Kalsoum op de hoes niet wat voorspelbaar?

Dat mag misschien wel zo zijn, maar voor Amezian is Oum Kalsoum in de Arabische muziek het hoogste wat er bestaat. "Er is God en dan is er Oum Kalsoum. Ze is echt cult bij ons en dankzij haar ben ik in muziek geïnteresseerd geraakt. Ik ben natuurlijk ook door anderen beïnvloed, maar het is belangrijk om haar te vermelden. Ze is een van de grote klassieken en achteraf niet meer geëvenaard."

u Hebben ze als multiculturele band, iets gemerkt van de huidige wereldsituatie?

Spijtig genoeg wel, moet Boulon toegeven. "Hoe je het ook draait of keert, sedert 2001 is het voor ons moeilijker geworden. Zo werd airplay lastiger, zeker als er iets in het Arabisch gezongen wordt. Tien jaar terug was er meer openheid. Het is een achteruitgang die we met lede ogen aanzien."

Koen De Meester

www.studiopagol.com

The Rest of the World is uit op Maboul Productions en wordt gedistribueerd door Hysterias.

Studio Pagol treedt vandaag op tijdens Eu'ritmix te Brussel, www.euritmix.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234