Zondag 04/06/2023

NieuwsInflatie

Belgisch inflatiecijfer volgens Europese berekening nu al 12,1 procent

Het nieuwe goud in de keuken zijn de oliën, die op jaarbasis liefst een kwart (24,9 procent) duurder werden. Beeld thinkstock
Het nieuwe goud in de keuken zijn de oliën, die op jaarbasis liefst een kwart (24,9 procent) duurder werden.Beeld thinkstock

Het leven in ons land was volgens de Europese berekeningsmethode 12,1 procent duurder in september dan een jaar eerder. Het deel ‘huisvesting, water en energie’ kostte vorige maand bijna 40 procent meer dan in september vorig jaar.

Sven Ponsaerts

11,27 procent. Zoveel bedroeg de inflatie in september volgens de consumptieprijsindex (CPI) die Statbel twee weken geleden bekendmaakte. Nu is ook het inflatiecijfer volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) voor afgelopen maand gekend, en die ligt met 12,1 procent nog hoger.

De sterk toegenomen inflatie is nog steeds voor een groot deel toe te schrijven aan de dure energie. Elektriciteit is nu 81,3 procent duurder dan een jaar geleden, aardgas zelfs 134,9 procent. De prijs van huisbrandolie ging in 12 maanden met 64,6 procent omhoog. Ten opzichte van augustus stegen de energieprijzen nog eens gemiddeld met 8,9 procent. De hoogste kostenstijging in september werd dan ook gemeten voor de post ‘huisvesting, water en energie’, met een inflatie van liefst 39,3 procent. Ter vergelijking: in juli bedroeg deze ‘slechts’ 29,4 procent.

Goud in de keuken

Voeding en alcoholvrije dranken werden volgens de berekening van Eurostat op jaarbasis gemiddeld 11,3 procent duurder, vervoer 10,8 procent en hotel, restaurant en café 6,4 procent. Kleding en schoeisel ging algemeen dan weer slechts 3 procent in prijs omhoog.

Vooral bij (bewerkte) voeding is de inflatie in ons land de afgelopen maanden dus fors toegenomen (van 0,3 procent in november vorig jaar naar 11,4 procent in september). De uitschieters: zuivelproducten (+15,3 procent), brood en granen (+14,2 procent) en (bereide) vis (+11,3 procent). De inflatie van vleesproducten bedroeg 10,7 procent. Het nieuwe goud in de keuken zijn de oliën, die op jaarbasis liefst een kwart (24,9 procent) duurder werden. Al lijkt er nu wel een rem te staan op de prijsstijging van voeding: bewerkte levensmiddelen werden tegenover augustus gemiddeld 0,3 procent duurder, niet-bewerkte levensmiddelen (fruit, groenten, vlees en vis) 0,5 procent.

Voor diensten bleef de inflatie in september met 4,2 procent zowat stabiel ten opzichte van de 4,3 procent in augustus. (hln)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234