Dinsdag 31/03/2020

Belgisch gezin betaaltper jaar 370 euro extra belastingen

De besparingsmaatregelen van de regering-Di Rupo duwen de belastingdruk in ons land naar een recordniveau. Die maatregelen komen vanaf 2013 op kruissnelheid, wat de belastingen nog verder de hoogte injagen. Een modaal gezin betaalt jaarlijks snel 370 euro extra.

De besparingsmaatregelen die de regering-Di Rupo nam om het overheidstekort naar beneden te dwingen, zorgen ervoor dat de belastingdruk in ons land is toegenomen. De verschillende taksen doen de totale belastingdruk stijgen tot 45 procent van het bruto binnenlands product (bbp), een record. En dat terwijl België al kampioen is op het vlak van belastingen. Bij de opmaak van de begroting 2012 verhoogde de regering de belastingen met 3,5 miljard euro. Dat gebeurde aan de hand van tal van besparingen, door verschillende aftrekposten te verminderen en door bijkomende belastingen te heffen. Die maatregelen komen vanaf 2013 op kruissnelheid waardoor de effectieve belastingdruk nog toeneemt.

De voornaamste maatregelen zijn de beperking van de notionele intrestaftrek voor bedrijven en de verhoging van de roerende voorheffing. Maar ook de gezinnen worden hard aangepakt. De besparingen zijn een amalgaam van diverse maatregelen. Zo worden de verschillende aftreksystemen in de personenbelasting vereenvoudigd, wat een eufemisme is voor een vermindering van de aftrekposten. Er komt een uniek tarief van 30 procent, waar dat vroeger maximaal 40 procent bedroeg. Ook het voordeel voor groepsverzekeringen en pensioensparen wordt afgetopt. En de bedrijfswagens worden hoger belast. Al die aanpassingen kosten een modaal gezin gemakkelijk 370 euro extra belastingen, berekende Jef Wellens van belastingconsulent Kluwer. Voor de hogere inkomens loopt de factuur nog forser op.

Bovendien is er nog de verhoging van de prijs van de dienstencheques met 1 euro per stuk, en de verhoging van de btw tot 21 procent voor de diensten van notarissen. De taks op betaaltelevisie gaat omhoog. De belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven op woningen wordt verminderd, wat de overheid in 2013 zo'n 260 miljoen euro moet opleveren, en in 2014 zelfs 520 miljoen euro. En wie naast zijn spaarboekje nog andere financiële producten heeft, ziet zich ook langs die kant bejegend: de roerende voorheffing stijgt, en er komt een taks op beursverrichtingen.

Al deze besparingsmaatregelen zijn niet nieuw. Maar de precieze impact begint stilaan duidelijk te worden.

Diverse economen en werkgeversfederaties waarschuwen er intussen voor dat de forse besparingen en hoge fiscale druk het economisch herstel fnuikt. Het Planbureau waarschuwt er in zijn rapport ook voor dat het reëel beschikbaar inkomen dit jaar met 1 procent zou dalen. Onder meer door de forse stijging van de belastingen op inkomens en vermogens (+ 5 procent) die het gevolg zijn van zowel de fiscale maatregelen als de versnelde inning van de belastingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234