Zondag 19/09/2021

Belgisch Congolese oud-strijders gedecoreerd

BRUSSEL l Enkele veteranen van de Force Publique, het leger van het voormalige Belgisch Congo, werden gisteren door minister van Defensie André Flahaut (PS) gedecoreerd.

Door Georges Timmerman

De vier gedecoreerden zijn allen bestuursleden van de Union Royale des Fraternelles Coloniales (Urfracol), een conservatieve organisatie die zich onder meer heeft verzet tegen de recente 'rehabilitatie' van de Congolese nationalistische politicus Patrice Lumumba.

Een van de gedecoreerde oud-strijders is René Pétré (80). Als voorzitter van Urfracol ondertekende hij enkele jaren geleden een manifest tegen de oprichting van het Fonds Patrice Lumumba. De oprichting van dat fonds ter stimulering van de democratisering van Congo was aangekondigd door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR), en was bedoeld als antwoord op de conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie die de betrokkenheid van de Belgische autoriteiten onderzocht bij de moord op Lumumba, de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Congo.

Het plan stuitte evenwel op verzet bij de verenigingen van oud-kolonialen en verdween sindsdien in de vergetelheid. Tegen de oprichting van een dergelijk fonds hadden de oud-kolonialen in principe geen bezwaar, maar dat het fonds de naam van een "misdadiger" zou krijgen, noemden ze onaanvaardbaar.

Behalve Pétré decoreerde minister Flahaut ook Armand Vander Auwera (86), Jean Cremer (80) en Luc Renson (90), ook bestuursleden van Urfracol. De vereniging werd gesticht in 1958 door de fusie van twee 'verbroederingen' die waren opgericht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Ook de Belgische piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Belgisch Congo waren gevlucht en zich van daar uit engageerden in de South African Air Force (SAAF) werden lid van Urfracol. De organisatie telde ooit zevenhonderd leden.

De plechtigheid van gisteren vond plaats aan het monument van koloniale troepen aan de Square Riga in Schaarbeek, een monument dat in 1970 werd opgericht op initiatief van Urfracol. In zijn toespraak benadrukte minister Flahaut dat de Congolese oud-strijders niet door ons land in de steek worden gelaten, hoewel ze lange tijd wel dat gevoel hebben gehad. De veteranen werden ook in de bloemetjes gezet door de Congolese minister van Defensie Adolphe Onusumba. "Een opmerkelijk gebaar", meende Flahaut. "Het is uitzonderlijk dat de voormalige gekoloniseerde aldus blijk geeft van respect en genegenheid voor de vroegere kolonisatoren. Het koloniale verleden wordt hier geenszins vergoelijkt. Het is trouwens niet aan mij om conclusies te trekken in dat verband, dat laat ik over aan de historici van beide landen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234