Dinsdag 07/12/2021

Belgisch Boerkaverbod nekt batman

Actieheld Batman heeft het vlaggen. In de Kamer is een heftig debat ontstaan over de gemaskerde vigilante omdat hij het boerkaverbod met de voeten treedt. De politie beklemtoont dat zij iedereen zal oppakken, beboeten en desnoods fysiek zal mishandelen die verkleed als de Amerikaanse strip- en filmfiguur op de openbare weg verschijnt. Het argument dat het Batmankostuum bevrijdend werkt voor sommige fans weegt niet op tegen de risico's voor de openbare orde en de veiligheid, zeggen specialisten die evenmin hoog oplopen met Spider-Man, Iron Man en andere macho's die in een stomme outfit rondlopen in de ijdele hoop dat ze zo de misdaadcijfers omlaag halen.

"Bij sommige cultuurrelativisten leeft het idee dat het Batmanpak emanciperend werkt en de verdrukking van de nerd bestrijdt", zegt Patrick Dewael (Open Vld). "De waarheid is dat Batman een platform voor extreem rechts is. Er zit een ranzige kant aan die neigt naar terrorisme, fascisme en populisme."

Volgens de letter van de wet valt het Batmankostuum onder het zogenaamde boerkaverbod, die alle kledij in publieke toegankelijke plaatsen viseert "die het gezicht volledig, dan wel grotendeels bedekt". Toch denken de meerderheidspartijen aan een aparte wet die specifiek tegen het vleermuizenpak is gericht. "Zo geven we een signaal waarmee we duidelijk stelling innemen tegen de voortschrijdende invloed van Bruce Wayne", stipt Dewael aan. "Nerds die zich te veel met hem identificeren, verzwakken hun maatschappelijke positie en moeten tegen zichzelf beschermd worden."

Eva Brems (Groen) ziet de realiteit echter genuanceerder. "Wat vooral stoort aan Batman is dat hij het recht in eigen hand neemt en gedreven wordt door testosteron", vindt zij. "Een Batmanverbod moet niet zozeer het masker verbieden, maar wel zijn zeer mannelijke bepantsering. Nerds worden dan wel onderdrukt door stoerdere leeftijdsgenoten, maar op hun beurt proberen zij vrouwen te onderdrukken."

Verdomhoekje

Los van de ethische kwestie vindt de politie het niet kunnen dat mensen de vrijheid krijgen om volledig geanonimiseerd de publieke ruimte te betreden. "Zo kunnen misdadigers aan de aandacht van de ordediensten ontsnappen. De overheid moet jongeren duidelijk maken dat Batman een gevaar is voor de openbare orde", zegt criminoloog Brice De Ruyver (UGent). "Een preventiecampagne kan de filmfiguur gepast in het verdomhoekje duwen."

De bioscoopsector is zeer misnoegd over de heisa over Batmans kostuum en beraadt zich over een dure reclamecampagne.

Filmliefhebbers zijn ongerust. "Door de associatie met moslims en de boerka verliest Batman een stuk van zijn symbolische waarde als misdaadbestrijder", zegt de cinefiele gepensioneerde André Vanderhaeghen. "Fans zouden zich weleens van hem kunnen afkeren omdat ze denken dat hij mohammedaanse sympathieën koestert. In die zin verwondert het mij niet dat de kijker massaal wegblijft."

Ook de Raad van Europa trekt aan de alarmbel. "Regeringen moeten discriminatie gebaseerd op overtuigingen op alle vlakken bestrijden", schrijft de instelling op haar website. "Zelfs als die overtuiging inhoudt dat een dwaze vleermuisman in een onnozel pak een mooi rolmodel is voor zwakke jongens met te veel fantasie. Een boete of een inburgeringscursus voor tieners die in de publieke ruimte een masker dragen, is een brug te ver. Dergelijk maatregelen zijn niet alleen discriminerend, maar ook contraproductief."

De moslimgemeenschap zelf is niet gediend van de associatie met Batman. "Hij draagt geen baard, houdt zich niet aan de ramadan en poept in het rond", moppert Fouad Belkacem, zelf een superheld in het diepst van zijn gedachten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234