Dinsdag 29/11/2022

Unesco

Belgisch bier is cultureel erfgoed

null Beeld belga
Beeld belga

De UNESCO heeft vandaag in Addis Abeba (Ethiopië) beslist dat de biercultuur in België een plaats verdient op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Redactie

Wat bij de beoordelende commissie van de UNESCO vooral in de smaak viel, waren de maatregelen ter bescherming van de biercultuur, zoals het ontwikkelen en aanbieden van opleidingen, de promotie van de biercultuur en de oprichting van een observatorium ter bewaking van de diversiteit van de brouwkunst en haar waardering in België.

De UNESCO waardeerde vooral ook dat er in de Belgische biercultuur veel aandacht wordt besteed aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik en dat met aangepaste maatregelen wordt ingespeeld op een zich permanent veranderende maatschappij, waardoor de leefbaarheid van de biercultuur op lange termijn geborgd is.

Erfgoed

In de ons omringende landen wordt ook bier geproduceerd. Maar het is de ongeëvenaarde diversiteit van de brouwkunst en de intensiteit van de biercultuur, zoals ze deel uitmaakt van het dagelijkse leven en bij feesten in ons land, die maken dat deze biercultuur tot de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land behoort.

De biercultuur wordt in heel het land beleefd. In elke provincie bestaan er brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap in België.

Diverse praktijken hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld, werden en worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruik makend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, Oud Bruine-biersoorten worden dan weer voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naargelang de regio.

Bier in de Belgische driekleur in Brussel. Beeld reuters
Bier in de Belgische driekleur in Brussel.Beeld reuters

Morele opsteker

De erkenning door de UNESCO betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en een beloning voor de inzet van al wie zich in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap inzet om deze rijke biercultuur levendig te houden.

De ministers Isabelle Weykmans, Alda Greoli en Sven Gatz, bevoegd voor Cultuur in de Duitstalige, Franse en Vlaamse Gemeenschap en Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor het immaterieel cultureel erfgoed, zijn verheugd over het positieve nieuws van de UNESCO.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Isabelle Weykmans: "Bekroning"

Isabelle Weykmans, Vice-Ministerpresident van de Duitstalige Gemeenschap, Minister voor Cultuur, Tewerkstelling en Toerisme: "De erkenning door de UNESCO is de bekroning van het werk van talloze bierbrouwers, bierliefhebbers, bierpromotoren en zythologen die onze biercultuur tot een status hebben verheven die het beschermen waard is. Deze erkenning zal de biercultuur in België wereldwijd nog meer glans en uitstraling geven."

"Ik ben er in het bijzonder blij om dat de Duitstalige Gemeenschap als kleinste Gemeenschap van het land zo'n belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan de erkenning van een cultuur die bij onze identiteit hoort en waar we met zijn allen trots op zijn en mogen zijn."

Sven Gatz: "Erkenning van creativiteit en diversiteit"

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel: "Voor elk moment hebben we een gepast bier. We drinken bier evenzeer als dorstlesser na een flinke wandeling, tijdens een gezellig avondje in de stamkroeg of bij culinaire gerechten. We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard. In België hoeft bier in kwaliteit en diversiteit niet onder te doen voor wijn of andere dranken."

"Het verheugt me dan ook als Minister van Cultuur, maar ook als hobbybrouwer, dat de UNESCO de creativiteit en diversiteit van
onze biercultuur erkent."

Alda Greoli: "Zoveel meer dan waardering voor product bier"

Alda Greoli, Vice-Presidente van de Federatie Wallonië-Brussel, Minister van Cultuur en Kind: "Biercultuur betekent zoveel meer dan de waardering voor het product bier in al zijn variëteiten. Het omvat sociale gewoonten, rituelen, tradities, bijzondere kennis en vaardigheden van individuen, groepen van mensen en hele gemeenschappen."

"Een bijzonder kenmerk is trouwens dat deze cultuur al sinds mensenheugenis wordt overgedragen van generatie op generatie en bijdraagt tot een gemeenschappelijke identiteit. Daardoor ontstond een biercultuur die gekenmerkt wordt door een explosie van artisanale creativiteit en liefde voor het brouwambacht."

Rudi Vervoort: "Trots"

Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: "De biercultuur is iets waar Belgen trots op zijn, dat sinds mensenheugenis fundamenteel deel uitmaakt van onze samenleving en dat internationaal gewaardeerd wordt. Ik hoop dat deze erkenning ertoe zal bijdragen dat de Belgen met nog meer trots onze biercultuur zullen uitdragen in de wereld."

Toerisme Vlaanderen: "Toejuichen"

Toerisme Vlaanderen reageert erg tevreden op het nieuws dat de Belgische biercultuur wordt toegevoegd aan de lijst met immaterieel cultureel erfgoed. "Als toeristische sector kunnen we dat natuurlijk alleen maar toejuichen", zegt woordvoerder Stef Gits, die vooral de Belgische brouwers in de bloemetjes zette. "België is niet alleen het land van het bier op zich, maar vooral van de vakmensen erachter."

"België en Vlaanderen worden hiermee erkend als culinaire topbestemming wereldwijd, dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen", zegt Gits. "Zeker als je weet dat voor ongeveer 40 procent van de toeristen het culinaire een van de drie belangrijkste redenen is waarom ze voor een bepaalde bestemming kiezen."

En de Belgische frietcultuur?

Ook voor de Belgische frietcultuur werd door de Franse gemeenschap onlangs de eerste stappen gezet naar een erkenning als cultureel erfgoed. Die beslissing kan nog enkele jaren op zich laten wachten, maar de Belgische frieten zijn volgens Gits wel "goed op weg" om eveneens een plaatsje op de lijst in de wacht te slepen. "Het Belgische bier en de frietjes allebei erkend, veel mooier kan het niet worden", besluit Gits.

Ook Rudy Van Daele, voorzitter van de bierproeversvereniging Zythos die het dossier mee ondersteunde, is tevreden. "Wij zijn natuurlijk blij. In zo'n dossier kruipt heel wat werk, om alle teksten voldoende te onderbouwen. We zijn dus heel tevreden dat het is gelukt", aldus Van Daele.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234