Zondag 04/12/2022

Belgisch Bier Boek

Vandaag wordt het Belgisch Bier Boek van bierproever Bob Magerman voorgesteld. In een handig pocketboek werden zijn biercolumns die in Al Dente verschenen zijn, gebundeld. Het boek bevat een dwarsdoorsnede van het Belgische bierlandschap. Smaak, brouwerijen en achtergrond van honderd bieren worden toegelicht. Tijd om te peilen naar de achtergrond van zijn hobby.

Vanwaar komt uw bierpassie?

"Ik was een doorsnee-Belg met in mijn frigo een Palm, Hoegaarden en een pintje. In de kelder stond een bak trappist voor speciale gelegenheden. Maar vanaf 1996 werd ik lid van het Genotschap der Bierproevers, de Wetterse afdeling van de Objectieve Bierproevers. Een brouwerijbezoek aan Dupont was een echte openbaring. Ik had er nooit bij stilgestaan dat bier zo lekker kon zijn. Sindsdien ben ik steeds verder gegaan. Ik ging meer en meer brouwerijen bezoeken en nieuwe bieren proeven."

Niet alleen de smaak maar ook de achtergrond blijkt u te boeien.

"In de achtergrond ben ik me eigenlijk pas beginnen te verdiepen toen ik in 1999 voor De Morgen stukjes begon te schrijven. Dan ben ik heel veel over bier gaan lezen. Over hoe het gebrouwen wordt, wat de geschiedenis van een bier is, noem maar op."

Drinkt u ook wijn?

"Ja zeker, graag zelfs. Maar ik ken er wel heel wat minder van."

Bestelt u op restaurant bier of wijn?

"Dat laat ik afhangen van het soort keuken. Ik eet heel graag Italiaans en daarbij laat ik graag een fles wijn ontkurken, maar bij de Belgische keuken past bier uitstekend. Ik experimenteer ook graag met bier in de keuken. Mijn lievelingsaperitief is trouwens bier, en meer bepaald Orval. Maar ook Duvel en een zurige kriek kunnen."

Is Belgisch bier echt het beste?

"(Denkt even na) Waarschijnlijk wel. Zeker wat diversiteit betreft. Ik schat dat er - gelegenheidsbieren inclusief - maar liefst 2.000 bieren gebrouwen worden in ons land. Daarvan zijn er maar zo'n 800 origineel, de andere zijn wat men noemt etiketbieren. Dat zijn bieren die voor een gelegenheid van een bepaald etiket voorzien worden, maar eigenlijk zit in die flesjes net dezelfde inhoud als een al bestaand merkbier. In mijn boek heb ik ernaar gestreefd een zo divers mogelijk aanbod te geven: kleine brouwerijen, grote, bekende, minder bekende, zware bieren, lichte. Het is dus geen beschrijving van de honderd beste Belgische bieren zoals ergens in het boek verkeerdelijk gesuggereerd wordt. Ik wilde een dwarsdoorsnede van ons bierlandschap."

Heeft de industrialisering de bierbrouwers in hun greep?

"Uiteraard. Het is niet zozeer de industrialisering, maar wel de commercialisering die tot vervlakking leidt. Men zoekt naar een smaak voor de grootste gemene deler. En die smaak is niet bepaald de meest verfijnde. Men stapt meer en meer af van de bittere smaken, terwijl die net een goed bier kenmerken. Maar gelukkig blijven er in ons land genoeg vakkundig gebrouwen bieren over."

(KBe)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234