Dinsdag 07/02/2023

Syriëstrijders

België zwicht niet voor beslissing rechtbank om kinderen van IS-strijders over te brengen

Kamp Al-Hol in Syrië. Beeld AFP
Kamp Al-Hol in Syrië.Beeld AFP

Ze zijn er zwaar aan toe, de tien kinderen van Syriëstrijders over wie een Brusselse rechtbank zich zopas heeft uitgesproken. Maar zolang de Belgische regering haar verantwoordelijkheid blijft ontlopen, helpt die uitspraak hen niet vooruit.

GVV

“Amputatie rechterarm. Stomp acceptabel. Korstvorming/sluimerend infectieus. Nog vreemd materiaal aanwezig. Metaal?” Het is maar één citaat uit de medische verslagen van de tien kinderen van Antwerpse Syriëstrijders over wie een Brusselse rechtbank zich woensdagavond uitsprak.

Het meisje over wie het gaat, is nog geen vijf jaar oud. Haar broer is zelfs nog een jaartje jonger. Hij kampt met een niet-geheelde open beenbreuk aan de scheen, waarvan de wonde is ontstoken – en behalve daar heeft hij ook in de borst nog metaalscherven zitten.

De oorlog tussen de terreurgroep Islamitische Staat en het Westen heeft de kinderen zwaar getekend, en het is wel duidelijk dat het gevangenenkamp van Al-Hol, waar ze met hun moeder verblijven, niet de ideale plaats is om te genezen.

“Chronisch ondervoed. Luizen. Diarree. Koorts. Epilepsie”, staat voorts te lezen in de verslagen die de Belgische dokter Bart Conix in juni al over hen opstelde. “Opvallend klein voor zijn leeftijd”, luidt het over een jongen van tweeënhalf. “Kan nu pas stappen en spreekt nog niet. Zelfs niet mama.”

Onwaardig

De Brusselse kortgedingrechter was scherp voor de Belgische staat, die geen enkele moeite wil doen om de kinderen terug te halen. Dat is wel degelijk dringend noodzakelijk, oordeelt het hof. Dat de regering haar verantwoordelijkheid voor de kinderen ontloopt omdat hun ouders de fout gemaakt hebben naar oorlogsgebied te vertrekken, getuigt volgens de rechtbank “van een cynisme dat een rechtsstaat die stichtend lid is van de Raad van Europa en medeonderhandelaar van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens onwaardig is”.

Toch betekent de beslissing van de rechtbank absoluut niet dat de tien kinderen op korte termijn gered zullen worden. Ten eerste legt de Belgische staat zich allicht niet bij de uitspraak neer. “We hebben de gewoonte om tegen dat soort van beslissingen in beroep te gaan”, liet justitieminister Koen Geens (CD&V) donderdagochtend verstaan. Dat zou niet beletten dat dwangsommen betaald moeten worden. Maar als de regering uiteindelijk aan het langste eind trekt, dan krijgt ze die weer terug.

“Die dwangsommen kunnen trouwens alleen naar de kinderen gaan”, beklemtonen de advocaten van de Syriëstrijders die het kortgeding ingesteld hebben. Het geld zal op een rekening worden gestort die op naam van het kind staat en zal pas ter beschikking komen als dat 21 jaar oud is. Het kan in geen geval worden gebruikt om advocaten te betalen of terreuractiviteiten te bekostigen, zoals kwatongen hebben geopperd. De dwangsom van 5.000 euro per kind per dag is verschuldigd als de staat de beschikking van de rechtbank niet binnen zes weken uitgevoerd heeft.

Consulaire bijstand

Dat wil niet zeggen dat de kinderen binnen die termijn in ons land moeten zijn. Het enige wat de rechtbank eist, is dat de staat hen de nodige documenten verschaft en consulaire bijstand verleent. Ze hoeft ze zelf dus niet te gaan halen.

En omdat de rechtbank uitdrukkelijk stelt dat de ouders géén hulp moeten krijgen, blijft het vertrek van de kinderen onmogelijk. De Koerden weigeren immers hen van hun ouders te scheiden – en ook de moeders zelf zouden daar niet toe bereid zijn, is ons verteld.

Over deze kinderen gaat het

Vier van Nadia Baghouri (28) en haar omgekomen echtgenoot Mohamed Mezroui:

• Dochter van 7 geboren in België

• Zoon van 5 geboren in Syrië

• Dochter van 4 geboren in Syrië

• Dochter van 2 geboren in Syrië

Drie van Sabah Hammani (28) en haar omgekomen echtgenoot Mohamed Boudasis:

• Dochter van 4 geboren in Syrië

• Zoon van 3 geboren in Syrië

• Dochter van 2 geboren in Syrië

Twee van Jessie Van Eetvelde (41) en haar omgekomen Nederlandse echtgenoot Nabil Riani:

• Zoon van 4 geboren in Syrië

• Zoon van 2 geboren in Syrië

Eén van Adel Mezroui (23) en zijn Britse echtgenote Grace Dare:

• Dochter van 7 maanden geboren in Syrië

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234